Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahsa Amini protestoları | İran Cumhurbaşkanı Reisi: “Kaosa izin vermeyeceğiz”

İran’da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ölümünün ardından ülkenin dört bir yanına yayılan protesto eylemleri devam ediyor. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Amini’nin ölümünün herkesi üzdüğünü ancak ülkede “kaosu” kabul etmeyeceklerini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Mahsa Amini’nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ülkedeki herkesi üzdüğünü ancak hükümetin protestolar ve eylemler yoluyla toplumun huzurunun bozulmasına izin vermeyeceğini açıkladı.

Devlet televizyonuna konuşan Reisi, Amini’nin ölümünün şeffaf bir şekilde soruşturulacağını ve adli tıp uzmanlarının da ölümle ilgili önümüzdeki günlerde bir rapor hazırlayacağını söyledi. Kendisine ülkedeki son durum sorulduğunda da Reisi, protesto ve ayaklanma arasında bir fark olduğunu savunarak, “Ayaklanmalara katılanlarla kararlı bir şekilde baş edilecek, bu halkın talebi” diye konuştu. Öte yandan Reisi, Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) “düşman” olarak nitelendirdi ve İran halkını birbirine düşürmekle suçladı.

22 yaşındaki Mahsa Amini, irşad devriyeleri tarafından “örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle” Tahran’da 13 Eylül’de gözaltına alınmıştı. Gözaltına alındıktan üç gün sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Polisler, Amini’nin gözaltı sırasında doğal nedenlerden ötürü hayatını kaybettiğini öne sürerken Amini’nin ailesi, polisin kızlarını copla dövdüğünü belirtiyor.

Mahsa Amini

Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar, ülke genelinde 80 kente yayıldı. Kadınların ön planda olduğu protestoların asıl nedeni başörtüsü kurallarına karşı çıkmaktı. Fakat daha sonra bu protestolar, İran İslam Cumhuriyeti ve rejime yönelik protestolara dönüştü. İranlılar, yetkililerin tüm uyarılarına rağmen 13 gündür sokakta.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, en az 76 protestocunun öldürüldüğünü; devlet medyası ise aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini söylüyor ve “isyancıları” suçluyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.