Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (12 Ekim 2022): Osmaniye’de deprem, Brüksel’de NATO toplantısı

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

London School of Economics ile BMI Business School İstanbul işbirliğinde düzenlenen MBA Essentials-MBA Temelleri Sertifika Programı’nın yeni dönemi başlıyor. Katılımcılarına, MBA seviyesinde kapsamlı işletme becerileri kazandırmayı hedefleyen ve online ortamda 10 hafta sürecek olan program 16 Kasım’da başlayacak. Detaylı bilgi için BMI Business School’un internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Hava durumuyla devam edelim.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul parçalı bulutlu, sıcaklık 21 derece olacak. Ankara az bulutlu 22 derece; İzmir parçalı bulutlu 25, Antalya parçalı bulutlu 29, Diyarbakır az bulutlu 29 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

TBMM Genel Kurulu’nda, Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edilecek. TBMM’de İYİ Parti grup toplantısını gerçekleştirecek.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara Gezi davasının karar duruşmasını görüşecek. 

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde dün akşam saat 18.48’de 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, herhangi bir can kaybı olmadığını ve ilk belirlemelere göre dört evde küçük çaplı hasarlar bulunduğunu belirtti.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 58 kuruş, euro kuru ise 18 lira 6 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 571 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 668 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 93,87 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

G7 ülkeleri ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky dün bir görüşme gerçekleştirdi. Zelensky, Ukrayna’ya yeterli hava savunma desteğinin sağlanmadığını bir kez daha yineledi. 

Rusya, Facebook’un çatı şirketi Meta’yı ”teröristler ve aşırılık yanlıları” listesine ekledi. 

Buckingham Sarayı, İngiltere Kralı III. Charles’ın taç giyme töreninin 6 Mayıs 2023’te yapılacağını açıkladı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile görüşecek. Erdoğan daha sonra Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Dördüncü Toplantısı’na katılacak.

Bugün, Brüksel’de NATO Savunma Bakanları Toplantısı yapılacak. Toplantıda Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar temsil edecek.

Doğa Üründül’ün derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nin dördüncü haftasında, dün (11 Ekim) sekiz maç oynandı. Gecenin sürpriz sonuçları İsrail temsilcisi Maccabi Hayfa’nın, İtalyan devi Juventus’u sahasında 2-0 ile geçmesi ve temsilcimiz Trabzonspor’u eleyen Kopenhag’ın sezona formda başlayan Manchester City ile 0-0 berabere kalmasıydı. City, 30. dakikada Sergio Gomez’in kırmızı kart görmesiyle müsabakanın kalan süresini 10 kişi oynamak zorunda kaldı. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 11 Ekim’de oynanan maçların sonuçları:

Polonya’nın Lodz kentinde düzenlenen Dünya Voleybol Şampiyonası’nın çeyrek final mücadelesinde Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı, Amerika Birleşik Devletleri’ne 22-25, 15-25 ve 20-25’lik setlerle 3-0 mağlup olarak turnuvaya veda etti.

Filenin Sultanları’nda Ebrar Karakurt 16 sayı ve Zehra Güneş de 11 sayı kaydetti. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise Alexandra Frantti 18 sayı, Andrea Drews 14 sayı ve Kelsey Robinson da 10 sayı ile oynadı.

*****

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.