Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yalçın Karatepe ile ParaPolitik (137): Ödemeler dengesinde hata net mi?

Ekonomist Prof. Dr. Yalçın Karatepe, ParaPolitik’te bu hafta “Kaynağı bilinmeyen döviz girişindeki hızlı artış, hesaplama hatasından mı kaynaklanıyor?” sorusuna yanıt arıyor.

“Cari açık 39,8 milyar dolara yaklaşmış durumda. Böyle devam ederse yıl sonunda epey yüksek bir cari açık göreceğiz. Cari işlemler açığı verilebiliyorsa, bir şekilde finanse edilebildiği için, bu ödemeleri yapmak için ihtiyaç duyulan döviz temin edilebildiği için veriliyor. Peki bu dövizi nereden temin ediyoruz? Burada karşımıza, ‘net hata ve noksan’ olarak adlandırılan kalem. Buradaki tutar ağustos ayı sonu itibariyle Merkez Bankası verilerine göre 28 milyar 307 milyon dolara ulaşmış. Sekiz aylık dönemde oldukça yüksek bir net hata ve noksan kalemi. Bu, giren paranın tam olarak ölçülemediğini ya da Merkez Bankası’nın kaynağını bilmediği anlamına geliyor. Ekonomi yönetimi bu konunun üstüne düşmeli fakat öyle bir dertleri olmadığını görüyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.