Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yalçın Karatepe ile ParaPolitik (167): Merkez Bankası faizi ne kadar arttırabilir?

Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı; Hafize Gaye Erkan’ın da Merkez Bankası başkanlığına atanmasının ardından gözler 22 Haziran’da yapılacak Para Politikası Kurulu’na (PPK) çevrildi. Yüksek faiz artışına ilk kez yeşil ışık yakan Erdoğan, “Bakanımızın atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik, ‘hayırlı olsun’ dedik” diye konuştu. Çok sayıda uzman, 22 Haziran’da politika faizinde bir artışa gidileceğini düşünüyor. Peki Merkez Bankası, faizi ne kadar artırabilir? Prof. Dr. Yalçın Karatepe, ParaPolitik’te yorumladı.

Faiz kararında artış ya da düşüş kararını verme yetkisi bulunan Para Politikası Kurulu’nda bir değişikliğe gidilmediğini hatırlatan Prof. Karatepe, “Aynı kurulla toplantı gerçekleşir ve faiz artırımı kararı çıkarsa, bu ilginç bir durum olur. Mayıs ayında faiz artırımına gerek olmadığını düşünenler haziran ayında ülkede ne değişti de faiz artırımı kararı verecekler?” diye konuştu. Karatepe’ye göre toplantıdan birkaç gün önce kurulda birtakım değişiklikler olabilir.

Faiz artışı ne kadar olacak?

Uluslararası finans kuruluşlarının 22 Haziran’daki toplantıda birdenbire faizleri yüzde 8,5’tan yüzde 25’e çıkarılacağına dair öngörüleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Karatepe, şöyle konuştu:

“Ben bu derecede şiddetli bir faiz artışına gidileceğini düşünmüyorum. Benim tahminime göre faiz artışları kademeli bir şekilde gerçekleşir. Yüzde 8,5 seviyesinde olan faiz oranı, haziran toplantısında bir miktar, temmuz toplantısında bir miktar artırılabilir. Maksimum yüzde 20 seviyesine çıkarılabilir. Yüzde 20’nin üzerindeki sayılar bana yüksek geliyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.