Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BBC, El Cezire’deki tacizleri ortaya çıkardı: “Ofisine her girdiğimde beni dudağımdan öpüyordu”

BBC’nin detaylı incelemeleri, El Cezire’nin Londra ve Doha haber merkezlerinde sistematik taciz vakalarının yaşandığını kanıtladı. El Cezire’nin eski kıdemli çalışanı Kamahl Santamaria hakkında ise birçok çalışma arkadaşını tacize maruz bıraktığı iddiaları bulunuyor.

El Cezire’de 16 yıl çalışan Kamahl Santamaria’nın arkadaşlarını tacize maruz bıraktığı ortaya çıktı. BBC’nin geçmiş dönemlerde ve şu an El Cezire çalışanlarıyla yaptığı röportajlar ve elde ettiği uygunsuz mesajlaşma belgeleri, Santamaria hakkındaki taciz iddialarını kanıtlıyor.

BBC’ye konuşan El Cezire çalışanları, Doha’daki haber merkezinde tacize ve zorbalığa maruz bırakanın sadece Santamaria olmadığını da belirtti. Çalışanlar ayrıca, şirket yönetiminin taciz, cinsiyetçilik, zorbalık ve ırkçılık şikayetlerini ciddi anlamda ele almadığını söyledi.

Santamaria, BBC’nin sorularına doğrudan bir yanıt vermedi ancak hakkındaki iddialara ilişkin kamuya açık bir açıklama yaptı. Bazı bilgilerin doğru olduğunu kabul eden Santamaria, “iddiaların bazılarında bağlamın eksik, diğerlerinin ise baştan sona uydurma” olduğunu savundu.

BBC ayrıca El Cezire’ye ortaya çıkardığı 22 iddiayı gönderdi ancak kanal yetkilileri bu iddiaları ele almadı. Yayıncı şirket, “95’ten fazla milletten oluşan uluslararası bir kuruluş olarak, herkes için sağlıklı ve yapıcı bir çalışma ortamı oluşturmak için sürekli çaba gösteriyoruz” demekle yetindi.

“Ofiste, istenmeyen bir ilgiyle karşılandım”

BBC’ye konuşan Tory, henüz genç bir çalışan olarak girdiği El Cezire’de Santamaria’nın kendisine istenmeyen bir ilgi gösterdiğini söyledi. Tory, “Bana Twitter’dan, kucaklaşmaya hazır olduğunu yazdı ve kendisini neden tatile davet etmediğimi sordu” dedi. Tory, bu olayların ardından Santamaria’nın kendisine ofiste dokunmaya başladığını belirterek şunları söyledi:

“Omzumda bir el, tuhaf bir kucaklama ve en kötüsü ise yanaktan bir öpücük… Birden fazla kez Santamaria’nın tükürüğünü yüzümden silmek için tuvalete gitmem gerekti.”

“Ofisine her girdiğimde beni dudağımdan öpüyordu”

El Cezire’de çalışan başka bir erkek çalışan ise Santamaria’nın ofisine her gittiğinde kendisini dudağından öptüğünü söyledi. El Cezire haber merkezinde çalışanların bazıları ise bu olaya tanık olduklarını anlattı.

“İnsanların onunla ilişki kurduğumu veya ilişkide olmaya çalıştığımı düşünmesinden endişelendim”

Başka bir genç çalışan ise Santamaria’nın haber merkezinde kendisini boynundan öptüğünü söyledi. Çalışan, hissettiklerini şöyle anlattı:

“Çok utandığımı hissettim. İnsanların onunla ilişki kurduğumu veya ilişkide olmaya çalıştığımı düşünmesinden gerçekten endişelendim. Hâlâ arkadaşça davranıyordum ancak yönetimde bu konuda konuşabileceğim kimse yoktu.”

Diğer yöneticiler hakkında da taciz iddiaları bulunuyor

Eski El Cezire muhabirlerinden biri ise Santamaria dışında en az iki erkeğin kendisini taciz ettiğini söyledi. Muhabir, birinin eşi evde olmadığında onu evine davet eden bir yönetici, diğerinin ise bölüm müdürü olduğunu aktardı. El Cezire’deki başka bir departmanda birden fazla kadın ve erkek de orta düzey bir yönetici hakkında taciz iddiasında bulundu. Muhabirler, meslektaşlarından en az birinin bu nedenle istifa ettiğini söyledi.

Doha haber merkezinde çalışan Liam, birçok meslektaşının yıllarca sistematik tacize maruza bırakıldığını belirtti. Doha haber merkezinin eski editörlerinden Katie Turner ise yönetimin ve insan kaynaklarının Santamaria’nın yaptıkları hakkında bilgi sahibi olduğunu öne sürdü.

BBC yetkilileri, araştırmaları kapsamında, 2016’da tacizi, insan kayırmayı, zorbalığı ve toksik davranışları kanıtlayan elektronik postalarla karşılaştıklarını da belirtti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.