Güne Başlarken (18 Ekim 2022): Maden ocağı patlamasının yankıları sürüyor, dezenformasyon yasası yürürlüğe girdi

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlayalım.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul sağanak yağışlı, sıcaklık 20 derece olacak. Ankara parçalı bulutlu 18 derece; İzmir parçalı bulutlu 26 derece, Antalya parçalı bulutlu 29, Diyarbakır gök gürültülü sağanak yağışlı 26 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var.

“Dezenformasyon yasası’’ olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Türkiye’nin Lübnan’da bulunan BM Geçici Görev Gücü’ne (UNIFIL) TSK unsurlarıyla verdiği desteğin süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşülecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Bartın’daki maden ocağı patlamasına yönelik Meclis’e bilgilendirme yapacak. Olayda 41 işçi yaşamını yitirmişti. Patlamadan kurtulan 7 işçinin tedavisi ise devam ediyor. 

Bugün Meclis’te CHP, HDP ve MHP’nin grup toplantıları var. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 57 kuruş, euro kuru ise 18 lira 28 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 17 Ekim gününü 3 bin 847 puanla kapattı. 

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 649 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 17 Ekim’i 91,70 dolarla kapattı.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ediyor. Rusya, dün sabah saatlerinde Kiev’e saldırdı. En az yedi kişi hayatını kaybetti. ABD ve Birleşmiş Milletler saldırıyı kınarken Avrupa Birliği Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceklerinin altını çizdi.

Avrupa Birliği, Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinden sonra İran’da başlayan hükümet karşıtı protestolarla ilgili harekete geçti. Blok, protestolara yönelik müdahalesi sebebiyle İran’daki ahlak polisine ve bilgi bakanına yaptırım uyguladı.   

Kanye West, sosyal medya platformu satın alan ünlüler arasına katıldı. West, muhafazakar kimliğiyle tanınan Parler isimli uygulamayı satın alma konusunda prensipte anlaştı. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Fenerbahçe, Spor Toto Süper Lig’in 10. haftasında, deplasmanda MKE Ankaragücü’nü 3-0 yendi. Ligde son 5 maçında 4 galibiyet, 1 beraberlik elde eden ve bu sürede kaybetmeyen Fenerbahçe, puanını da 20’ye çıkarttı ve averajla 2. sıraya yükseldi.

Yılın futbolcusuna verilen Altın Top (Ballon d’Or) ödülünü, Real Madrid’in Fransız santrforu Karim Benzema kazandı. Benzema, kariyerinde ilk defa “Altın Top”un sahibi oldu. Benzema, geçen sezon tüm kulvarlarda çıktığı 46 maçta 44 gol atarak kulübünün UEFA Şampiyonlar Ligi ve İspanya Birinci Ligi (La Liga) şampiyonu olmasında başrol oynamıştı.

*******

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.