Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (22 Kasım 2022): Erdoğan Artvin’de, Meclis’te grup toplantıları

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlayalım.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul sağanak yağışlı, sıcaklık 15 derece olacak. Ankara sağanak yağışlı 15 derece; İzmir gök gürültülü sağanak yağışlı 20 derece, Antalya gök gürültülü sağanak yağışlı 21, Diyarbakır çok bulutlu 15 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan dün, Suriye ve Irak’ın kuzeyine düzenlenen operasyonların devam edebileceğini söyledi. Erdoğan, kara harekâtı sinyali verdi.

Gaziantep’in Karkamış ilçesine havan saldırısı düzenlendi, İçişleri Bakanı Soylu, saldırılar nedeniyle biri öğretmen biri de öğrenci olmak üzere iki kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Erdoğan, bugün Artvin’de.  Artvin Yusufeli Barajı ve HES, Yeni Bağlantı Yolları ve Tünelleri, Yeni Yerleşim Bölgesi Açılış Töreni’ne katılacak.

Altılı Masa, dokuzuncu toplantısından önce gündem turlarına başlıyor. Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu ziyaret edecek. 

Meclis’te grup toplantıları var. Milliyetçi Hareket Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Cumhuriyetçi Halk Partisi grup toplantılarını gerçekleştirecek. 

TÜİK, kasım ayı tüketici güven endeksini açıklayacak.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 62 kuruş, euro kuru ise 19 lira 7 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 21 Kasım gününü bin 570 puanla kapattı. 

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 738 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 21 Kasım’ı 87,60 dolarla kapattı.

Dünya gündemine bakalım.

Endonezya’nın Batı Cava eyaletinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde en az 162 kişi yaşamını yitirdi, 700 kişi de yaralandı. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde şüpheli Anderson Lee Aldrich, geçen hafta sonu Colorado eyaletindeki bir LGBTİ+ gece kulübüne ateş açtı. Olayda en az beş kişi yaşamını yitirdi, 25 kişi ise yaralandı. Aldrich’in nefret suçu ve birinci dereceden cinayet suçlamalarıyla karşı karşıya olduğu bildirildi.  

Katar’da devam eden Dünya Kupası’nda İran ve İngiltere arasında oynanacak maç öncesi, İran Milli Futbol Takımı’nın oyuncuları ülkelerinin milli marşını söylemeyi reddetti. Taraftarlardan bazılarının ”Kadın, Hayat, Özgürlük” yazılı pankartlar taşıdığı görüldü. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

A Grubu ilk maçında Senegal ile Hollanda karşı karşıya geldi. Hollanda 84. dakikada Gakpo ve 90+9. dakikada Klaassen’in attığı gollerle karşılaşmayı 2-0 kazanarak turnuvaya galibiyetle başladı. İngiltere ise B Grubu’nun açılış maçında İran’ı 6-2 ile geçti. Grubun diğer maçında karşı karşıya gelen ABD ile Galler, sahadan 1-1 eşitlikle ayrıldı. Maçta fileleri sarsan Gareth Bale, Galler’in 64 yıl sonra ilk Dünya Kupası golünü attı.

Dünya Kupası’nda heyecan, bugün oynanacak dört karşılaşmayla devam edecek. Turnuvanın favorilerinden Arjantin, C Grubu’nun açılış maçında Suudi Arabistan ile karşılaşacak. Grubun diğer maçında ise Meksika ile Polonya kozlarını paylaşacak. Öte yandan D Grubu’nda Danimarka, Tunus ile; Fransa ise Avustralya ile karşı karşıya gelecek.

*****

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.