Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berrin Sönmez ile Feminist Bakış (147): Anayasa değişikliği teklifi erkek çok eşliliğine zemin oluşturmayı mı amaçlıyor?

Berrin Sönmez, Feminist Bakış’ta bu hafta Türkiye’de kadınların siyasal hak mücadelesinin geçmişini ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin TBMM’ye getireceği anayasa değişikliği önerisini ele alıyor. Sönmez, “Kadınlar parite yasası için çalışırken AKP, Medeni Yasa’yı devre dışı bırakmak için muhalefetten anayasa girişimine destek arıyor” diyor.

“Kadınların siyasal haklar mücadelesi 1900’lerin başlarında oy hakkı ile başladı. Sonra seçilme hakkı ve ardından kamu görevi alma çabasıyla ilerledi. Sivil toplum örgütlenmesi ile toplanma ve gösteri yürüyüşü hakkı da siyasal haklar mücadelesine dahil. Bugün kadınlar eşitlik için parite yasası isterken 25 Kasım’da 110 yıl öncesine geri gidildi ve Londra polisinin oy hakkı talebini önlemek için sergilediği şiddet yine sergilendi. AKP bu hafta Meclis’e getirileceği belirtilen anayasa değişiklik girişimiyle de Medeni Yasa’yı devre dışı bırakarak erkek çok eşliliğine anayasal zemin hazırlamak için muhalefet partilerinden destek istiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.