Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (8 Aralık 2022): Bütçe görüşmeleri, F-16’lar, Peru’da siyasi kriz

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul sağanak yağışlı sıcaklık 15 derece olacak. Ankara bulutlu 12 derece; İzmir sağanak yağışlı 17, Antalya sağanak yağışlı 19, Diyarbakır bulutlu 13 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesi görüşülecek.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bugün saat 14:00’te parti genel merkezinde haftalık konuşmasını yapacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun İşçi Grubu Başkanlığı’nı sürdüren TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, asgari ücrette gelinen durum ve TÜRK-İŞ’in görüşlerini aktarmak amacıyla genel merkezde bir basın toplantısı düzenleyecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılı asgari ücretini belirlemek için ilk toplantısını yaptı. Toplantının ardından işçi ve işveren tarafı, ilerleyen günlerde gerekli açıklamaları yapacaklarını vurguladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise toplantı sırasında yayımladığı raporunda,  işçi ve işveren temsilcilerinin 2023 yılı için ortak asgari ücret beklentisinin 7 bin 845 TL olduğunu açıkladı. Komisyon, ikinci toplantısını 14 Aralık’ta yapacak. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 64 kuruş, euro kuru ise 19 lira 58 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 827 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 69 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 77,85 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Türkiye ile Rusya arasında görüşülecek siyasi istişareler kapsamında İstanbul’a geliyor. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre iki ülke arasındaki görüşmeler, Verşinin ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyetler arasında bugün ve yarın yapılacak. İstanbul’da yapılacak toplantı kapsamında Birleşmiş Milletler ile ilgili Tahıl Anlaşması’nın uygulanması gibi hususlar ile bölgesel konular ele alınacak.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 2023 savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son halinden Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan maddeler çıkarıldı. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Erdoğan bölgedeki ihlalleri durdurana kadar Türkiye’ye F-16 satışını onaylamayacağım” dedi.

Dünyaca ünlü TIME dergisi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i “Yılın Kişisi” seçti. Zelenskiy’nin 24 Şubat’tan beri Rusya işgaline karşı mücadele verdiği vurgulanırken “cesaretinin bütün dünyaya ilham verdiği” yazıldı. Dergide ayrıca Zelenskiy’nin, işgalin ilk günlerinde Kiev’i terk etmek yerine başkentte kalmasının çok önemli olduğu belirtildi. Bu arada dergi, İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından sokağa dökülen kadınları “Yılın Kahramanları” seçti.

Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmeye çalışmakla suçladığı Kongre’nin feshedildiğini ve acil durum hükümeti kurulduğunu duyurdu. Castillo daha sonra Kongre tarafından görevinden azledildi ve gözaltına alındı. Bunun üzerine ilk kadın devlet başkanı Dina Boluarte hızla yemin ederek göreve başladı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

İspanya 1. Futbol Ligi (La Liga) ekiplerinden Real Madrid’de forma giyen Belçikalı yıldız oyuncu Eden Hazard, milli takım kariyerini noktaladığını duyurdu. Instagram hesabından milli takıma veda eden 31 yaşındaki oyuncu, “Bugün bir sayfa noktalanıyor… 2008’den bu yana bana gösterdiğiniz sevgi ve eşsiz destekten dolayı teşekkür ediyorum. Uluslararası kariyerimi sonlandırma kararı aldım. Milli Takım’ı özleyeceğim” dedi. Belçika, turnuvaya grup aşamasında veda ederek hayal kırıklığı yaşamıştı. Kaptanlığını da üstlendiği Belçika Milli Takımı’nda 126 maça çıkan Hazard, 33 gol attı.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.