Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özel hastaneler yönetmeliği | Doktor Bilge Ceydilek: “Yönetmelik serbest çalışma hakkımıza darbe indiriyor”

İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu Yürütme Kurulu’ndan Doktor Bilge Ceydilek, Resmi Gazete’de 6 Ekim’de yayımlanan “Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki” yönetmeliğin öngördüğü değişiklikleri Medyascope’a değerlendirdi.

“Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki” yönetmelik 6 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte muayenehanesi olan doktorların yıllık olarak tek bir hastaneyle sözleşme imzalaması öngörülüyor. Yönetmelik aynı zamanda hastaların doktor seçme hakkını da kısıtlıyor.

İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu Yürütme Kurulu’ndan Doktor Bilge Ceydilek’le yönetmeliğe bağlı yapılacak olası değişiklikleri ve bu değişikliklerin sonuçlarını konuştuk. 

Yönetmeliğe hekimlerin tepkisi büyürken muayenehane sahibi hekimlerin hastalarını hastaneye yatırmasını ve ameliyat etmesini de zorlaştırıyor. Muayenehanesi olan hekimleri hastanelerle yıllık sözleşme yapmaya itiyor. Bahsi geçen yıllık sözleşmelerin yapılabilmesi de bazı şartlara bağlı. 

Örneğin bir hastaneyle muayenehanesi olan hekimin yıllık sözleşme yapabilmesi için hastanede ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması gerekiyor. Özel hastanenin boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda; hastane, uzman hekim branşlarındaki toplam kadro sayısının yüzde 15’ine kadar uzman hekimle sözleşme imzalayabilecek. Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme imzalanmak istenirse, ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birinden fazla uzman hekim ile sözleşme imzalanamayacak

Kamuda ve özel hastanelerde zor çalışma koşulları

Serbest çalışma hakkını hekimler için bir güvence ve rahatlık olarak tanımlayan Doktor Bilge Ceydilek, “Kamuda çalışırken devlete bağlı çalışıyoruz ve şartların giderek kötüleştiği ortada. Beş dakikada bir hasta muayenesi, kapıda kavga gürültü, şiddete maruz kalma. Bunlara karşı, günde kaç hastaya bakabileceğimizi, hastaları ne kadar süre muayene edeceğimizi kendimizin ayarlayabildiği muayenehanede çalışma hakkının elimizin altında durması bizim için kıymetli. Kamuda bir sıkıntı yaşadığımızda ya da o şartlarda çalışamayacak duruma geldiğimiz zaman mesleğimizi serbest bir şekilde icra edebilmek oldukça önemli” dedi.

Özel hastanelerde de hekimlerin birtakım sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Ceydilek, “Kamuya göre daha rahat çalışabiliyoruz, hastalara daha uzun süre ayırabiliyoruz ama bu sefer de ücretlerimiz ve çalışma saatlerimiz konusunda özel hastane sahiplerinin iki dudağının arasındayız. Sosyal haklarımızdan feragat ederek çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.

Ceydilek; muayenehane hekimlerinin hastalarını muayenehanede gördüğünü, ameliyat ya da çeşitli müdahaleler gerektiğinde şu anki koşullarda hekimlerin istenilen özel hastanelerle anlaşma yaparak hastalarına hastaneler hakkında fiyat ve konfor açılarından seçenekler sunabildiğini, hastaların da bu seçenekler arasından uygun bulduğu hastaneyi seçebildiğini söyledi. 

Yönetmelik ne öngörüyor?

Ceydilek, yaklaşık bir ay sonra yürürlüğe girecek yönetmeliğin mevcut düzeni nasıl değiştireceğini şöyle anlattı:

Bir muayenehane doktoru senelik olarak tek bir özel hastaneyle anlaşma yapabilecek, bununla birlikte hastalara sunulabilecek seçenekleri gidiyor. Ayrıca hastaneyle anlaşma yapılabilmesi için hastanenin boş uzman kadrosu olması gerekiyor. Bu neredeyse imkansız bir şey. Çünkü özel hastaneler kadrolarını kendi çalışan doktorlarıyla dolduruyorlar. Yönetmelik orada da şöyle bir koşul getirmiş, boş kadro yoksa toplam doktor kadrosunun %15’i kadar doktorla anlaşma imzalanabilir. Bir bölümde birden fazla dışarıdan uzmanla çalışmak istiyorsa hastane, ilgili bölümdeki uzman sayısının üçte biri kadar doktorlarla dışarıdan anlaşma yapılması öngörülüyor.”

Yönetmelikle birlikte muayenehanesi olup ameliyat yapmak isteyen ancak ameliyat yapacak hastane bulamayan çok fazla doktorun açıkta kalacağını söyleyen Ceydilek, “Doktorlar belki de muayenehanelerini kapatmak zorunda kalacaklar, çalışamayacaklar çünkü, ameliyat yapamadıktan sonra cerrahi branştaki doktorların muayenehanelerinin olmasının bir anlamı yok. Bir yandan da ‘seçilmiş’ doktorlar ortaya çıkacak. Hastaneler doktorlardan daha popüler olanı daha çok kazandıracak olanı seçecek. Diğer doktorlar dışarıda kalacak” dedi. 

Yönetmeliği hasta hakları açısından da değerlendiren Ceydilek, “Hastaların hekim seçme hakkı vardır. Örneğin bir hasta kadın doğum uzmanını seçti, kadın doğum doktoru hastayı gebelik boyunca takip etti, ancak eğer sözleşme imzalayamamışsa diyecek ki ‘Ben hiçbir hastaneyle anlaşma yapamadım, doğumunuzu başka bir doktora sevk ettireceğim o yaptıracak’ ya da hasta daha düşük maliyetli bir hastanede doğum yapmak isteyecek ama hekimin anlaştığı hastane bu seçime uymayabilir gibi sorunlar yaşanabilir” yorumunda bulundu.

Yönetmeliğin durdurulması için tabip odalarının ve kişilerin bireysel olarak dava açtığını belirten Ceydilek, “Biz İstanbul Tabip Odası olarak 206 hekimin bireysel dava işlemlerini yürütüyoruz. Konuyla ilgili toplantılar ve görüşmeler yapıyoruz. Kamuoyunu konuyla ilgili bilgilendirmeye çalışıyoruz. Ancak iki aydır bir ilerleme kaydedemedik, yönetmelik hâlâ durdurulmuş değil. Bir ay sonra yürürlüğe giriş olacak, bir ay sonra hekimler işsiz kalabilir” diye konuştu.

“Serbest çalışma hakkımıza darbe indiren bir yönetmelik”

Bu yönetmeliğin sadece muayenehanesi olan hekimleri değil, gelecekte muayenehane açmak isteyen doktorları da etkileyeceğine dikkat çeken Ceydilek, “Serbest çalışma hakkımızı korumak istiyoruz. Resmen serbest çalışma hakkımıza darbe indiren bir yönetmelik bu. Yönetmelik çıktıktan sonra, yani son iki aydır, yurtdışına gitmek isteyen doktorların aldığı İyi Hal Belgesi’nin alımında bir artış oldu. Zaten kamudaki ve özel hastanelerdeki çalışma koşulları nedeniyle artmıştı. Bir de şöyle bir şey var; cerrahi branşlarda başka ülkelerden hekimlere davet geliyor. ‘Madem ülkenizdeki hastanelerde çalışma koşullarınız kısıtlandı, hastalarınızı getirin, bir hafta burada kalın, ameliyatınızı biz ücretlerinizi verelim’ deniyor” dedi ve bu teklifi yapan ülkeler arasında Makedonya, Azerbaycan ve Gürcistan’ın olduğunu sözlerine ekledi. 

Yönetmeliğin sağlık turizmiyle ilgili bir yönü olduğunu dile getiren Ceydilek, şöyle devam etti:

“Şu an bu yönetmelikten en çok etkilenecek muayenehanesi olan doktorlarımız kulak burun boğaz, plastik cerrahi, kadın doğum, ortopedi gibi son zamanlara yurtdışından hasta çeken bölümlerde çalışan doktorlar. Hastalar sağlık turizmiyle ülkeye geliyorlar, ciddi de bir gelir var burada. Bizim düşüncemiz, muayenehaneler üzerinden dönen sağlık turizmini büyük zincir özel hastanelere ve onlarla ortak çalışabilecek şehir hastanelerine kaydırmak gibi bir düşünceleri var.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.