Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (13 Aralık 2022): Erdoğan ile Bahçeli görüşecek

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul sağanak yağışlı sıcaklık 9 derece olacak. Ankara yağışlı 11 derece; İzmir yağışlı 17, Antalya yağışlı 18, Diyarbakır aralıklı yağmurlu 8 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

  • Bugün neler olacak, kısaca bakalım: 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Cumhurbaşkanlığı’nın 2023 yılı bütçesi ile 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi’nin maddeleri görüşülecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün saat 16:00’da Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek. Görüşmede iç ve dış siyasete ilişkin konuların ele alınması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 18:00’de Türkmenistan’a hareket edecek. Erdoğan, iki gün sürecek ziyareti kapsamında Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu parti genel merkezinde ziyaret edecek, gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya gelecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı sanayi üretim, ciro ve perakende satış endekslerini açıklayacak.

  • Gündemde neler oldu? Bakalım.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H. K.G.’nin, altı yaşındayken “imam nikahıyla evlendirildiğini” ve yıllarca cinsel istismara maruz bırakıldığını iddia ederek hukuk mücadelesi başlatması kamuoyunun gündeminde. İsmailağa Cemaati adına açıklama yapan avukat Esat Gökdemir, “resmi nikah olmadan dini nikah yapılamayacağının” camianın temel esasları arasında yer aldığını belirtti ve “çocuk istismarıyla en kararlı şekilde mücadele ettiklerini” savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün (12 Aralık) kabine toplantısının ardından gündeme dair açıklamalarda bulundu. Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını altı yaşındayken bir tarikat üyesiyle “imam nikâhıyla evlendirdiği” haberlerine değinen Erdoğan “13 yaşında nişan, 14 yaşında evlilik gibi bir durumu kabul edebilmemiz asla mümkün değildir. Hele hele daha küçük yaşta istismar faciasını kabul etmemiz mümkün değildir” dedi. 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “çocuğun erken yaşta evlendirilmesi” sözlerine tepki gösterdi. CHP lideri, “Erdoğan ‘Çocuğun erken yaşta evlendirilmesi’ mi dedin sen? Ne evlendirilmesi, ne anlatıyorsun sen! 6 yaşında çocuk sistematik tecavüze uğradı, şürekan yıllarca sümenaltı etti. Yakalandın, hem de fena yakalandın” dedi. 

Bu arada Kılıçdaroğlu, parti grubunu dün sabah “olağanüstü” toplantıya çağırdı. TBMM’de bir araya gelen CHP milletvekilleri, İsmailağa Cemaati’ndeki cinsel istismara dikkat çekmek için Meclis’ten Adalet Bakanlığı’na yürüdü. Burada açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Konu Meclis’te gündeme getirildiğinde, Aile Bakanı açıklama yapıyor, ‘İki yıldır bu meseleyi biliyoruz’ diyor. İki gün değil, iki ay değil, iki yıldır. İki yıldır bu meseleyi biliyorsunuz da iki yıldır ne yaptınız Allah aşkına? Yüzünüze gözünüze dursun. Sistematik bir tecavüz var ve siz iki yıldır bunu biliyorsunuz, gıkınız bile çıkmıyor” dedi. 

Başörtüsü ve aile ile ilgili düzenlemeler içeren anayasa değişikliği teklifine, İYİ Parti ve CHP sözcülerinden cevap geldi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bizim önerimize ters düşmüyorsa karşı çıkmayız” sözlerini hatırlatarak açık kapı bıraktı. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise “Genel İdare Kurulumuzda çoğunluğun eğilimi bu konuda olumlu bir kanaat içinde olduğumuz, ‘evet’ yönündedir” dedi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 64 kuruş, euro kuru ise 19 lira 65 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 5 bin 193 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 68 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 78,90 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk’ın platforma getirdiği yenilikler devam ediyor. Geçen aylarda kullanıma sunulan ancak taklit hesapların artmasıyla askıya alınan ücretli mavi tik uygulaması dün yeniden kullanıma sunuldu. Apple kullanıcılarının mavi tik uygulaması ise daha pahalı olacak: 11 dolar.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınması ve hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. İran yargısına bağlı Mizan haber ajansının haberine göre, Mecid Rıza Rehneverd dün sabah saatlerinde Meşhed’de idam edildi. Bu, aylardır devam eden Amini protestolarıyla bağlantılı ikinci infaz olarak kayıtlara geçti. Rehneverd, 17 Kasım’da İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Besic milislerinden ikisini bıçaklama ve dört kişiyi yaralamakla suçlanmıştı. Rahneverd’in cezasının umuma açık bir alanda infaz edildiği belirtildi.

İngiltere’de bilim insanları, T-hücreli lösemi hastası ve geleneksel tedavi yöntemlerinin tamamının denendiği Alyssa için yeni bir tedavi uyguladı. Yeni bir teknolojiyle genetiği değiştirilmiş T-hücresi infüzyonu ile 13 yaşındaki Alyssa’nın tedavisinde ilerleme kaydedildi. Bilim insanları, bu tedaviyle diğer birçok kanser türünün üstesinden gelmesini umut ediyor.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nda yarı final heyecanı başlıyor. Turnuvanın favorilerinden Arjantin, 2018 Dünya Kupası finalisti Hırvatistan ile kozlarını paylaşacak. Lusail Iconic Stadyumu’nda oynanacak karşılaşma Türkiye saati ile 22.00’de başlayacak. İtalya Futbol Federasyonu’ndan Daniele Orsato’nun yöneteceği dev maç, TRT 1 ekranlarından naklen yayınlanacak.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.