Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (29 Aralık 2022): İmamoğlu – Soylu polemiği | Erdoğan ve Bahçeli görüşecek

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu sıcaklık 12 derece olacak. Ankara az bulutlu 8 derece; İzmir az bulutlu 18, Antalya az bulutlu 19, Diyarbakır az bulutlu 13 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi kabul edecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin genel merkezinde, gazetecilerle Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı’nda bir araya gelecek.

Türkiye İstatistik Kurumu, aralık ayı ekonomik güven endeksi ile ekim ayı katı yakıtlar istatistiklerini açıklayacak.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklu yargılandığı dava devam edecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili açıklama yaptı. Erdoğan, “Emekli olma hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak” dedi. Düzenlemenin devlet için büyük bir fedakârlık anlamına geldiğini söyleyen Erdoğan, “Düzenlemeyle birlikte artık sistemi her türlü tartışmadan arındırarak yerli yerine oturtmuş olacağımıza inanıyorum” diye konuştu. Düzenlemeye göre 2 milyon 250 bin vatandaş emekli olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasındaki polemik giderek büyüyor. Basın toplantısı düzenleyen İmamoğlu, İBB’deki inceleme için gelen müfettiş ekibinin başkanının görevden alınmasının tesadüf olmadığını belirterek, “Her nedense, siz nedenlerini iyi biliyorsunuz yaza doğru bu müfettiş, heyet başkanlığından alındı, Ankara’ya çekildi. Görevden alınan başmüfettişin yerine kim getirildi? Bir dönem AK Parti’den milletvekili adayı olan bir kişi” dedi. İmamoğlu, “Eğer savcılığa sunulan raporda eski Başkan Mevlüt Uysal, İstanbul Valisi ve onların yöneticileri hakkında da işlem talep edilmişse bir lafım yok. O raporda sadece İmamoğlu ve onun yöneticileri suçlanırsa gök kubbeyi başınıza yıkarız” diye konuştu. Süleyman Soylu’dan da İmamoğlu’na cevap gecikmedi. Soylu, İmamoğlu’nu “Bana, belli bir konuda ‘CHP Genel Merkezi zaten beni sevmiyor, bana yardımcı olur musunuz’ diye ricası olmuştur. Biz ‘Kanun ne gerektiriyorsa yaparız’ dedik ve yaptık” diyerek eleştirdi. Soylu’nun bahsettiği telefon konuşmasına ilişkin konuşan İmamoğlu, “Ben hiç kimseye ricacı bir telefon açmadım, açmam. Bir günde partisini terk edip başka partiye gittikten sonra 180 derecede sözlerini değiştirmiş insandan anlamasını beklemiyorum” dedi. Daha sonra Soylu, İmamoğlu’na, “Sana tavsiyem pılını pırtını topla, ceketini al evine git. Daha fazla kendini paralama” diyerek tavsiye verdi. Bu tartışma nereye gidecek? Göreceğiz.

İstinaf, Gezi Parkı davasında Osman Kavala ve yedi sanık için verilen hapis cezalarını onadı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davada “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti. Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi hakkında ise “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan 18’er yıl hapis cezasına hükmedilmişti.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 71 kuruş, euro kuru ise 19 lira 92 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 5 bin 354 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 87 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 83,14 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas, Suriye ve Rusya’dan istihbarat başkanlarıyla Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya geldi. Görüşmenin ardından Milli Savunma Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı, “Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarında bulunan tüm terör örgütleri ile ortak mücadele çabalarının” ele alındığı belirtildi. “Yapıcı” geçen toplantının sonucunda üçlü formattaki toplantıların devamı konusunda mutabık kalındığı açıklandı.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ruslar tarafından ele geçirilen bin 800’den fazla yerleşim yerinde tekrar kontrolü sağladıklarını duyurdu. Polonya, savaş başladığından beri Ukrayna’dan gelen yaralıları tedavi ediyordu. Polonya Sağlık Bakanı’nın açıklamasına göre Ukrayna’dan gelecek yaralılar artık diğer Avrupa ülkelerine de yönlendirilecek. Bakan, 14 kişinin yer aldığı ilk grubun Norveç’e gönderileceğini söyledi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

Spor Toto Süper Lig’in 16. haftasında VavaCars Fatih Karagümrük, sahasında Trabzonspor’u 4-1 mağlup etti. Trabzonspor’un lider Fenerbahçe ile arasındaki puan farkı 6’ya çıktı. Karşılaşmanın 49. dakikasında rakibiyle girdiği pozisyonda sol omzundan sakatlanan Edin Visca, saha içinde yapılan müdahalenin ardından hastaneye götürüldü. Visca’nın omzunda kırık tespit edildi. 

Galatasaray Nef Erkek Basketbol Takımı, 27 yaşındaki Sırp pivot Dusan Ristic’i kadrosuna kattı. 2021-22 sezonundan bu yana İspanya’da Fuenlabrada forması giyen Dusan Ristic, bu sezon 12 maçta 15 sayı, 6.1 ribaund ve 1.0 asist ortalamalarına imza attı.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.