Lübnan devlet haber ajansının arşivi çalındı. Yetkililer, kimliği belirsiz hırsızların ajansın başkent Beyrut’ta bulunan genel merkezine girerek beş bilgisayarı ve 1961’den beri ülkede yaşanan olayların fotoğraflarının bulunduğu arşivi çaldıklarını söyledi. Arşiv, ülkede 1975 ile 1990 yılları arasında yaşanan iç savaşa da ışık tutuyordu.
Lübnan Enformasyon Bakanı Ziad Makary, hırsızlığı “ulusal boyutta bir suç” olarak nitelendirdi. Ulusal Haber Ajansı’nın haberine göre çalınanların arşivin küçük bir kısmı olduğu ve arşivdeki pek çok bilginin ve fotoğrafın dijital ortama yüklendiği ortaya çıktı.
Hırsızların yakalanması için soruşturma başlatıldı. Bakan Makary, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “Soygun hem maddi hem de manevi etki yarattı” dedi.
Hırsızlığın ardından hükümetin kapasitesi de gündemde. Sky News muhabiri Salman Andary, Lübnan’da devletin olmadığını belirterek, hırsızlık olayını “saçmalık” olarak nitelendirdi.
المضحك المبكي في لبنان المسروق: "تعرّض أرشيف الوكالة الوطنية للإعلام لسرقة الخادم الذي يضم صور كل المناسبات منذ العام 1961، إضافة الى سرقة خمسة أجهزة كومبيوتر من غرفة الأرشيف. وفوجئ الموظفون في الصباح، بأن باب الغرفة كان مفتوحاً بالكسر والخلع، والمحتويات مسروقة"… سرقوا البلد
— Salman Andary (@salmanonline) February 27, 2023
Ciddi bir ekonomik krizin yaşandığı ülkede Lübnan Lirası yüzde 95’in üzerinde değer kaybetti. Yıllık enflasyon 2022’de yüzde 170’e yükseldi. Ekonomik kriz, nüfusun yüzde 80’inden fazlasını doğrudan etkiledi. İnsanlar, yiyecek ve ilaç alamıyor. Devlet, memurlara ve güvenlik güçlerine maaş ödeyemiyor.
Kaynak: BBC