Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı’nın arşivi çalındı

Lübnan devlet haber ajansının arşivi çalındı. Yetkililer, kimliği belirsiz hırsızların ajansın başkent Beyrut’ta bulunan genel merkezine girerek beş bilgisayarı ve 1961’den beri ülkede yaşanan olayların fotoğraflarının bulunduğu arşivi çaldıklarını söyledi. Arşiv, ülkede 1975 ile 1990 yılları arasında yaşanan iç savaşa da ışık tutuyordu.

Lübnan Enformasyon Bakanı Ziad Makary, hırsızlığı “ulusal boyutta bir suç” olarak nitelendirdi. Ulusal Haber Ajansı’nın haberine göre çalınanların arşivin küçük bir kısmı olduğu ve arşivdeki pek çok bilginin ve fotoğrafın dijital ortama yüklendiği ortaya çıktı.

Hırsızların yakalanması için soruşturma başlatıldı. Bakan Makary, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “Soygun hem maddi hem de manevi etki yarattı” dedi.

Hırsızlığın ardından hükümetin kapasitesi de gündemde. Sky News muhabiri Salman Andary, Lübnan’da devletin olmadığını belirterek, hırsızlık olayını “saçmalık” olarak nitelendirdi.

Ciddi bir ekonomik krizin yaşandığı ülkede Lübnan Lirası yüzde 95’in üzerinde değer kaybetti. Yıllık enflasyon 2022’de yüzde 170’e yükseldi. Ekonomik kriz, nüfusun yüzde 80’inden fazlasını doğrudan etkiledi. İnsanlar, yiyecek ve ilaç alamıyor. Devlet, memurlara ve güvenlik güçlerine maaş ödeyemiyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.