Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (26 Mayıs 2023): Seçime 2 kala

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Günün en önemli haberlerini size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Seçimlere 2 gün kaldı.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde Balkanlılarla bir araya gelecek. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bağcılar’da yurt açılışına katılacak. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar ve Ahmet Türk, Diyarbakır’da yurttaşlarla buluşacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, AKP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın, mitinglerinde gösterdiği sahte videoya ilişkin konuştu. Akşener, Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’nu hedef gösterdiği montaj videoları sebebiyle Kılıçdaroğlu’na yönelecek bir saldırının sorumlusunun Erdoğan olduğunu söyledi.

CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik, seçim güvenliğine ilişkin basın açıklaması yaptı. 14 Mayıs seçimlerinin ardından Onursal Adıgüzel istifa etmiş, yerine Çelik görevlendirilmişti. Görev değişikliğinin ardından ilk basın toplantısını yapan Çelik, seçimin ilk turunda kullanılan teknolojik altyapı ve sistem mimarisinin veri güvenliğini ve veri hızını artırmak için güncelleme yaptıklarını belirtti. Sistemin şu an test edildiğini ve sistem konusunda tüm vatandaşların içinin rahat olabileceğini vurgulayan Çelik, “Biz seçim güvenliğiyle ilgili gerekli tedbirleri aldık. Siz sandığa gelin, oyunuzu kullanın ve gerisini Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve Millet İttifakı’na bırakın” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), ikinci tur seçim kararını açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Erdoğan bizim için seçenek olamaz” diyerek yurttaşları sandığa çağırdı. Açıklamada, ilk turda olduğu gibi doğrudan Kılıçdaroğlu’nun ismi verilmedi, “28 Mayıs’ta milyonlarla birlikte başarabileceğimize, tarihin akışını hep birlikte demokratik değişim yönünde çevirebileceğimize dair umudu büyütüyoruz. Bizler inanıyoruz, sizler de inanın. Sandığa eksiksiz gideceğiz ve hep birlikte tek adam rejimini değiştireceğiz” denildi.

Zafer Partisi’nin Kılıçdaroğlu’na destek vermesi nedeniyle, Kılıçdaroğlu’nu desteklemeyeceklerini duyuran Türkiye’nin Sesi Partisi (SES Partisi) Genel Başkanı Ayhan Bilgen Medyascope’a konuştu. Bilgen, seçimin 14 Mayıs’ta yapılan birinci turunda parti olarak kimin desteklenmesi konusunda net bir tercih yapmadıklarını, ikinci turu yönetim ve il başkanları ile değerlendirdiklerini söyledi. Toplantıda büyük çoğunluğun ikinci turda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklenmesi konusunda eğilim gösterdiğini anlatan Bilgen, “Kılıçdaroğlu’na destek çıkmadı. Muhalefetin bugünkü iktidardan daha iyi bir seçenek olması durumu görünmüyor. Muhalefetin stratejisini başından beri eleştiriyoruz. 29 Mayıs’tan sonra eleştireceğimiz ve muhalefet edeceğimiz bir Erdoğan görüyoruzdedi.

Bir video daha paylaşan Kılıçdaroğlu, iktidar olduklarında yurttaşların birikmiş kredi kartı borçlarını Hazine’nin devralacağını söyledi, “İktidara gelir gelmez bireysel kredi kartı borçlarınıza kesin çözüm getireceğim. Erdoğan’ın sebep olduğu ekonomik buhran yüzünden birikmiş borçlarınızı devletimizin hazinesi bankalardan devralacak” dedi. Bu arada yurttaşlara konuyla ilgili SMS de gönderildi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Habertürk canlı yayınında gündeme ilişkin konuştu. İlk tur seçimlerinden sonra odak çalışması yaptırdığını söyleyen İmamoğlu, iktidarın kampanyasının etkili olduğunu belirtti, “Baktım ki, inanılmaz etkili olmuş; terör örgütü aşağıya, terör örgütü yukarıya, inanılmaz etkili olmuş. Utanıyoruz. Yalanın karşısına biz gerçeği koyduğumuzda yeter diye düşünüyoruz. Kararsız seçmen ya da AK Parti’ye oy vermiş seçmen… Oradaki insanlara biz erişemedik. Bu yalanı, iftirayı belki o kadar anlatamadık” dedi.

Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Gezi tutuklusu avukat Can Atalay’ın mazbatasını avukatları teslim aldı. Atalay’ın tahliyesi için başvuruda bulunuldu. Atalay’ın mazbatası, avukatı Bülent Akbay, TİP Hatay İl Başkanı Şahin Kışlakçı, TİP Samandağ İlçe Başkanı Önder Tam, il yönetimi ve parti üyeleri tarafından Hatay İl Seçim Kurulu’ndan teslim alındı. Mazbatanın alınmasının ardından TİP Hatay İl Başkanı Şahin Kışlakçı, “Bizler, Can Atalay’ın özgürlüğüne kavuşmasıyla birlikte yüreklerimizde yeni bir umut filizi yeşerttik. Hatay’da yaşanan depremle kaybettiğimiz her şeyin hesabını Can’la birlikte soracağız. Can, burada yaşayan tüm halkların Meclis’teki sesi olacak” dedi.

*************

Yorum, soru, eleştirileriniz için gamzeelvan@medyascope.tv’ye yazabilirsiniz.

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.