Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu CHP’ye veda edecek mi?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı ortak cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,8 oranında oy alarak rakibi Cumhur İttifakı ortak cumhurbaşkanı adayı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerisinde kaldı.

Seçim yenilgisi CHP’yi nasıl etkiler? CHP’de kurultay süreci mi başlayacak, kurultay yerel seçimden sonraya mı bırakılacak? CHP yoluna Kılıçdaroğlu ile mi devam edecek? İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun CHP içindeki konumu değişecek mi?

Türkiye siyaseti yaz günlerine hareketli giriyor.

Siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, Siyaset Özel’de Gülçin Karabağ’ın sorularını yanıtladı.

Tosun, kurumsallaşmış partilerde lider değişiminin partinin iç dinamiklerine bağlı olarak gerçekleştiğini söyledi. Toplumdan gelen birtakım değişim talepleri olduğunu da sözlerine ekleyen Tosun, önce seçim sonuçlarının analiz edileceğinin ve nedenlerin değerlendirileceğinin, dışarıdan gelen seslerin de bu sürece dahil edileceğinin altını çizdi. Tosun, seçimin ardından kısa vadede lider değişikliğinin kolay olmadığını belirtti.

“CHP için bugün öncelikli mesele lider değişikliği değil seçim sonuçlarının değerlendirilmesi”

Tosun, CHP’de liderlik açısından değişim taleplerinin olduğunu ama buna dair bir dip dalga göremediğini söyledi. CHP’nin yakın tarihinde Deniz Baykal’ın ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun iki farklı yönetme tarzını temsil ettiğini hatırlatan Tosun, Kılıçdaroğlu’nun liderlik anlayışı açısından Baykal’a göre daha esnek olduğunu ve partiyi daha kapsayıcı bir ideolojik kimliğe doğru evrilttiğini vurguladı.

“İmamoğlu Türkiye siyasetinde bugün ve gelecek adına çok önemli bir politik figür”

İmamoğlu’nun CHP içinde de çok önemli bir politik figür olmaya başladığını belirten Tosun, İmamoğlu’nun CHP’ye yönelik klasik negatif algıyı kırdığını söyledi. Tosun, İmamoğlu’nun CHP içindeki geleceğine dair de şu yorumu yaptı:

“İmamoğlu CHP’de olası bir lider değişikliğinde ilk sırada anılabilecek isimlerden ama bunun hangi vadede olabileceğine partinin örgütsel yapısı ve toplum karar verecek”

Medyascope muhabirleri Cansu Timur CHP Genel Merkezi’nden, Özgecan Özgenç İYİ Parti Genel Merkezi’nden, Berfin Bayır Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’nden ve Senem Büyüktanır ise Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) son gelişmeleri aktardı.

Medyascope Ankara Temsilcisi Hıdır Göktaş, CHP içi son gelişmeleri, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı milletvekili listesini ve kabineye girmesi olası isimleri değerlendirdi.

Gülçin Karabağ’ın sunduğu, Aliye Altınışık’ın editörlüğünü üstlendiği “Siyaset Özel” hafta içi her gün saat 15:00’te, Medyascope YouTube kanalında.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.