Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mesut Yeğen yorumladı: “Erdoğan, karşısındaki yüzde 48’lik bloğun dağılması için baskıyı azaltabilir”

Cumhurbaşkanlığı seçimleri geride kaldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan karşısında seçimi kaybetti. Peki, muhalefet bundan sonra ne yapacak, Akşener ve Kılıçdaroğlu partilerini nasıl yönetecek, seçmenin yılgınlık psikolojisi düzelir mi, Kılıçdaroğlu istifa etmeli mi? Açık Oturum programında Gökçe Çiçek Kösedağı sordu, Reform Enstitüsü’nden Prof. Dr. Mesut Yeğen yanıtladı. 

Yeğen, muhalefetin bir enkaza dönüşmek üzere olduğunu düşünüyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefetin bu halinden cesaret alıp tek adam rejimini daha da kurumsallaştıracağını söyleyen Yeğen, özellikle CHP ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçmeninin ciddi bir yılgınlık içinde olduğunu belirtti. 

“Muhalefet 2015’ten beri hata yaptığı için kaybediyor” 

Yeğen, “Türkiye’nin şartları bu, başka sonuç beklenmemeli” gibi tutumları doğru bulmuyor. Aktörler gerekli tutumu almadığı için 2015 ve sonrasında yapılan tüm seçimleri muhalefetin kazanılabilecekken kaybettiği görüşünde:

“2023 seçimleri, kaybedilmesi kazanılmasından daha zor bir seçimdi ve kaybedildi. Ben 2017 ve 2018 yılında da muhalefetin kazanabileceğini düşünenlerdenim. Aynı zeminde Erdoğan uygun adımları attığı için kazanıyor, muhalefet de atmadığı için kaybediyor. ‘Erdoğan’a oy vermeyi düşünmüyorum’ diyenlerin oranı yüzde 60’ları bulmuştu. Erdoğan oyunu buradan çevirdi. 2015’ten beri muhalefette majör aktörlerin yaptığı temel hatalar var. Onlar bizi bu noktaya getirdi.”

“CHP’de diri bir değişim dinamiği görmüyorum”

Yeğen, partilerdeki pişkinliğin nedenini seçim sonrası muhalefet seçmeninde oluşan kayıtsızlığa ve yılgınlığa bağlıyor. Yeğen CHP’de ise diri bir değişim talebi görmüyor: 

“Özellikle muhalefet seçmeninde oluşan kayıtsızlık ve umutsuzluk partilerdeki statükonun da devam etmesine neden oluyor. Partiler bu pişkinliklerine devam etme cesaretini seçmenin kayıtsızlığından, çaresizliğinden ve ümitsizliğinden alıyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nde başkanlık değiştirme kapısı da çok açık değil. Ortada diri bir dinamik görmüyorum.”

“Erdoğan baskıyı azaltabilir”

Yeğen’e göre Erdoğan karşısındaki yüzde 48’lik bloğu eritme stratejisi izleyebilir. Belirli noktalarda esneklik gösterip muhalefetin kenetlenmesinin önüne geçebilir:

“Erdoğan muhalefetin üzerindeki baskıyı azaltabilir. Bunu da karşısındaki yüzde 48’lik bloğun dağılması için yapabilir. Yani Erdoğan muhalefeti yüzde 48’e getiren talepleri soğurmaya ve geçersiz kılmaya çalışabilir. Rejim açısından sorun yaratmayacak talepleri içerebilir. Ekonomi, büyük kentlerde kültürel muhafazakarlaşma eğilimini azaltma gibi konularda adımlar atabilir. Bunlar olursa yüzde 48’lik bloğun aynı şekilde devam etmesine gerek kalmayabilir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.