Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu, değişime kadar “kaptanlık” yapacağını açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimin ardından gelen “değişim” çağrılarına kayıtsız kalmadığını ancak CHP’nin geleceğini düşünerek hareket edeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, hiçbir zaman değişimin önünü tıkayan bir kişi olmadığını, değişimin önünü sonuna kadar açacağını duyurdu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olduktan sonra 7 Mart’ta yaptığı grup toplantısında “Bu kürsüden sizlere son kez hitap ediyorum” demişti. Kılıçdaroğlu bu açıklamadan 98 gün sonra, CHP grup toplantısında konuştu. CHP Genel Başkanı, partisinden gelen “değişim” çağrılarına ilk kez net bir dille yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, değişimin önünü sonuna kadar açacağını söyledi.

“Açıkça ifade etmek gerekirse kazanamadık”

Seçim dönemine ilişkin değerlendirmelerin partide yapıldığını belirten Kılıçdaroğlu, kendilerine oy veren seçmenlerle aynı hüznü yaşadığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

Bize oy veren 25 milyonu aşkın vatandaşımızla aynı duygularla sandığa gittik. Bir değişim yapacaktık. Ülkemize demokrasiyi getirecektik. Otoriter bir yönetimi dünya siyaset tarihine armağan edeceğimiz bir başarıyla demokratik yollarla yolcu edecektik. Beklediğimizi alamadık. Açıkça ifade etmek gerekirse kazanamadık. Arkasından elbette eleştiriler gelecektir. Bu eleştirilerin tamamını saygıyla karşılıyoruz.”

Kendilerine oy vermeyen seçmene kızgın ya da küskün olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Bahane bulmuyoruz, bahane üretmiyoruz. Benim için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının başımın üstünde yeri vardır. Tercihleri, iradesi, kararı ne olursa olsun hepimiz aynı ülkenin vatandaşları, aynı memleketin evlatlarıyız” diye konuştu.

Mesele bir fani olarak Kılıçdaroğlu olayı değil”

CHP’nin sorumluluğunun farkında olduğunu belirterek, değişim mesajlarına da şu sözlerle karşılık verdi:

Omuzlarımızdaki yükün farkındayız. Mesele bir fani olarak Kemal Kılıçdaroğlu olayı değil. Kemal Kılıçdaroğlu bu büyük mücadelenin sadece ve sadece bir neferidir. Yüzyıllardır verilen mücadelenin bir parçası, neferi olmuşsam ne mutlu bana. Ben CHP’nin bir üyesi olma şerefini, bu partinin genel başkanı olma şerefini ömrüm boyunca çalışacağım.”

Gemiyi limana sağlam götürmek kaptanın görevidir”

Ben genel başkan olarak partinin sadece bugünü yakın geleceğini değil uzun hedefli yapısını da düşünüyorum, düşünmek zorundayım. Gemiyi limana sağlam götürmek yine kaptanın görevidir. Kaptan olarak gemiyi limana sağlam götüreceğimi herkes bilsin. Benim CHP kültüründen aldığım en büyük derslerden birisi de budur. CHP’nin değerlerini her zaman korudum, kolladım. Bunu yapmaya bu partinin bir neferi olarak devam edeceğim. Sıradan bir neferi, üyesi olarak devam edeceğim.

Bireysel beklentilerden arınmak zorundayız”

CHP’ye katılmak isteyenlere çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, değişimin gençler ve kadınlarla birlikte olabileceğini söyledi. Partiye katılmak isteyenlere bireysellikten arınma çağrısında bulundu:

“Önce bireysel beklentilerden tamamen arınmak zorundayız. Ülkemizi, partimizi seviyorsak gelecek ideallerinin peşinden koşuyorsak bireysel beklentilerden tümüyle arınmak zorundayız. Yine bize öğretilen söz konusu vatansa gerisi teferruattır.”

Değişimin önünü sonuna kadar açacağım”

Değişim çağrılarına net bir yanıt veren Kılıçdaroğlu, partinin önünü tıkamayacağını söyledi:

Eleştirilere saygı evet, eksikliklerimizi bize hatırlatanlar evet. Partinin yenilenmesi, partinin güçlenmesine evet, bütün bunların önünü açacağım hiç endişe etmeyin. Bu partiyi gerçek anlamda çağdaş ve uygar bir parti yapacağız. Kurultay kararımızın temelinde de bu yatar. Hiçbir zaman değişimin önünü tıkayan bir kişi değil, değişimin önünü sonuna kadar açacağım. Bu ülkenin gençlerine, kadınlarına siyaset yapma hakkını daha da güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz. Bu mücadelenin sonunda hiç kimse endişe etmesin, mutlaka kazanacağız.”

Can Atalay tepkisi: “Derhal hapisten çıkmalı”

Kılıçdaroğlu, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutuklu olmasına tepki göstererek TBMM Başkanına seslendi:

“TBMM’nin onurunu, şerefini, haysiyetini koruyacak olan bir numaralı isim TBMM Başkanıdır. Bu konuda suskun davranamaz. O milletvekilinin derhal hapisten çıkarak gelmesi ve yemin etmesi gerekiyor. Demokrasinin erdemi de güzelliği de budur. Keşke böyle bir konuşmayı hiç yapmasaydık.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.