Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sabıka fotoğrafı çekilen ilk eski ABD Başkanı: Donald Trump

2020 ABD Başkanlığı seçimlerinde sonucu lehine çevirmeye çalışmakla yargılanan Trump, Georgia eyaletinde teslim oldu. Sabıka fotoğrafı çekilen ilk eski ABD başkanı oldu.

Donald Trump yargılanacağı mahkemeyi beklemek için Georgia’da teslim oldu. Normal şartlarda Atlanta Hapishanesi’nde mahkemeyi bekleyecek olan eski ABD Başkanı, 200 bin dolar kefalet ödedikten sonra serbest kaldı.

Trump son beş ay içinde ceza davaları için dört kez teslim oldu ve tutuklandı ancak ilk kez sabıka fotoğrafı çekildi.

Okuyun: Donald Trump Twitter’a geri döndü: İşte 8 Ocak 2021’den bu yana ilk paylaşımı

Trump’ın sabıka fotoğrafı.

Trump davayı “Adaletin ayaklar altına alınması” olarak nitelendirdi. Sabıka fotoğrafının çekilmesi Trump tarafından bir propaganda aracı olarak da kullanıldı. Eski başkan, Ocak 2021’den sonra ilk kez X’te (eski adıyla Twitter) bir paylaşım yaptı.

Sabıka fotoğrafını paylaşan Trump, “Seçim müdahalesi, asla teslim olmayın.” dedi.

Trump kendisine karşı açılan davaların siyasi amaçlı olduğunu iddia ediyor ve gelecek yıl yapılacak ABD Başkanlık Seçimleri için yürüttüğü kampanyaya zarar verilmek istendiğini söylüyor. Trump şu an Cumhuriyetçi Parti adaylığı için anketleri önde götürüyor.

Okuyun: Cumhuriyetçi adaylar münazarada karşı karşıya geldi: Trump ise başka bir yolu tercih etti

Trump

Trump, hakkında ceza davası açılan ilk (eski ya da görevdeki) ABD başkanı.

Trump, Fulton County Hapishanesine bu yıl daha önceki mahkeme duruşmalarında kullandığından daha büyük bir konvoyla götürüldü. Yaklaşık 20 dakika boyunca tesisin içinde kaldı. Düzinelerce destekçisi dışarıda toplandı.

Okuyun: Trump hakim karşısına çıkacak: Seçim sonuçlarına müdahale etmekle suçlanıyor

Trump destekçileri.

Hapishanenin internet sitesinde yayınlanan kayıtlarda Trump’ın fiziksel özellikleri de kayıt altına alındı: Beyaz bir erkek, 190 santimetre, 97 kilogram, sarı ya da çilek rengi saçlı ve mavi gözlü. Mahkum numarası ise P01135809.

Evine gitmeden önce havaalanında gazetecilere açıklama yaptı: “Seçimin hileli bir seçim, çalınmış bir seçim olduğunu düşündüm ve bunu yapmak için her türlü hakka sahip olmalıyım.”

Trump geçen hafta 18 sanıkla birlikte, Georgia eyaletinde Biden’a karşı 12 binden az oyla kaybetmesinin ardından seçim sonuçlarına müdahale etmekle suçlandı. Eski başkanın bir telefon görüşmesinde Georgia’nın en üst düzey seçim yetkilisine oy sayımı sırasında “11,780 oy bulması” için baskı yaptığı duyulmuştu.

Trump’a yöneltilen 13 suçlama arasında şantaj yapmak, bir kamu görevlisini görev yeminini ihlal etmeye teşvik etmek, bir kamu görevlisini taklit etmek için komplo kurmak, sahtecilik yapmak için komplo kurmak ve yalan beyanda bulunmak yer alıyor. Kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti.

Suç ortaklarının yarısı Cuma günkü son başvuru tarihinden önce geçtiğimiz günlerde Fulton County Hapishanesinde tutuldu. Bu kişiler arasında eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani ve eski Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows da bulunuyor.

Teslim olmadan birkaç saat önce Trump, önde gelen savunma avukatı Drew Findling’in yerine Atlanta’nın deneyimli ceza savunma avukatı Steven Sadow’u atadı.

Trump’ın kefaletle serbest bırakılmasının koşullarından biri de sosyal medyada ya da başka bir şekilde tanıkların ya da sanıkların “gözünü korkutmaya” yönelik yorumlardan kaçınmasıydı. Ayrıca avukatları dışında diğer sanıklarla herhangi bir iletişim kurmasına da izin verilmiyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.