Eğitim 360° (60): Betondan okul bahçelerini nasıl çocuk dostu hâle getiririz?

Eğitim 360°’ın yeni bölümünde Yaprak Sarıışık, Studio Monas kurucusu mimar Nesile Yalçın ve Yaşam için Toprak Derneği kurucusu ve direktörü Yasemin Kırkağaçlıoğlu ile birlikte çocuk bahçelerini daha dünya dostu ve çocuk dostu hâle getirmek üzerine konuştu.

Nesile Yalçın, okul bahçelerini çocukların ihtiyaçlarını merkeze koyarak tasarlama yöntemlerinden bahsetti. Çocukların tek tip olmadıklarını hatırlamanın ve çeşitli ihtiyaçları karşılayacak fonksiyonel mekânlar tasarlamanın önemini vurguladı. Yalçın, okul bahçelerine kullanım amacı sınırlı ve tanımlı oyun alanları yerleştirmek yerine, çocukların hayal gücüne alan açan temel donatıların, alternatif kullanımlara imkân tanıyan alanların tercih edilebileceğini paylaştı.

Yasemin Kırkağaçlıoğlu, okul bahçelerinin müfredatı desteklediğini ve zenginleştirdiğini vurguladı. Okul bahçelerinde yaptıkları permakültür uygulamalarının öğrenme süreçleriyle ilişkisinden, öğretmenler ve çocuklar üzerindeki olumlu etkilerinden bahsetti. Okul bahçeleri uygulamalarının, hem kentlerde hem kırsalda okul dışına da taştığından; çocuklarla kompost yapma, atık bertarafı üzerine yapılan çalışmaların evlerdeki yetişkinlere de ulaşarak etki alanının genişlediğinden bahsetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.