Tunceli kökenli, ailesi göçmen ama kendisi göçmen karşıtı: Hollanda’nın ilk kadın başbakanı olmanın eşiğine gelen Dilan Yeşilgöz kimdir?

Hollanda’nın ilk kadın başbakanı olma eşiğine gelen Dilan Yeşilgöz-Zegerius, 1984’te tekneyle Yunanistan’ın Kos Adası’na kaçıp oradan da Hollanda’ya giden göçmen bir ailenin çocuğu. Seçim sürecinde ise ülkesindeki sığınmacı sayısını azaltacağının sinyallerini verdi fakat seçmen kendisini tercih etmedi. Peki kimdi Dilan Yeşilgöz? Hakkında neler biliyoruz?

Hollanda’da 13,6 milyon seçmen siyaseti bırakma kararı alan Başbakan Mark Rutte’nin yerine geçecek ismi belirlemek için sandık başına gitti. Yarışı, İslam karşıtı popülist Geert Wilders’in lideri olduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) kazandı. Wilders seçim zaferinin ardından yaptığı konuşmada, “PVV artık gözardı edilemez” dedi. Seçimin yenileni ise Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) lideri Dilan Yeşilgöz oldu.

Peki Yeşilgöz’ün yarışı nasıl başlamıştı? Vaatleri nelerdi?

Hollanda’da 13 yıldır iktidarda olan VVD lideri Mark Rutte, temmuz ayında siyaseti bırakma kararı almıştı. Rutte’nin istifasının ardından VVD’nin yeni lideri olarak seçilen Dilan Yeşilgöz, başbakanlık yarışına dahil oluşunu şu sözlerle açıklamıştı:

“VVD’nin lideri olmak büyük onur. Güveniniz için teşekkürler! Ve şimdi büyük bir enerjiyle çalışma zamanı, yapacak çok şey var!”

https://twitter.com/DilanYesilgoz/status/1690967039739863040?s=20

Seçim kampanyasında selefi Rutte ile arasına mesafe koyan Yeşilgöz, seçim kampanyasında göçün sınırlandırılmasından yana bir tavır sergiledi. Partisi de seçim manifestosunda Yeşilgöz’ün hikâyesini göçü dizginlemek için bir neden olarak göstermekte. 

Seçim bildirgesinde, “Hollanda savaş ve şiddetten kaçan insanlara güvenlik sağlamaya her zaman hazır olmalı” denilmiş ancak Hollanda’nın herkese kucak açamayacağı da belirtilmişti.

Peki Dilan’ın hikâyesi nasıl başlamıştı? 

Türk kökenli bir anne ile Kürt kökenli bir babanın çocuğu olarak 1977’de başkent Ankara’da doğan Dilan Yeşilgöz-Zegerius’un babası Tunceli doğumlu. Babası Yücel Yeşilgöz, 12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nda (DİSK) görevliydi. Darbe, Türkiye’de pek çok kesimin hayatını değiştirdiği gibi Yeşilgöz ailesinin de değiştirmiş. 

Yücel Yeşilgöz, 1980 darbesi sonrası Türkiye’den kaçarak Hollanda’ya sığınma talebinde bulunanlardan. Dilan Yeşilgöz’ün hikâyesi de 1984 yılında tekneyle Yunanistan’ın Kos Adası’na kaçıp, oradan mülteci olarak Hollanda’ya gitmesiyle başlıyor. 

VVD’nin internet sitesinde kendisinin resmi biyografisinde “Dilan, adaletsizliğe göz yummayan ve toplumu daha iyi hale getirmek için aktif rol oynayan ebeveynlerin örneğiyle büyüdü” deniyor.

Amsterdam’daki Vrije Üniversitesi’nde Sosyal ve Kültürel Bilimler okuduktan sonra aynı üniversitede Kültür, Organizasyon ve Yönetim alanında yüksek lisans yapan Yeşilgöz, 2017’de Hollanda Parlamentosu’na seçildi ve Ekonomik İşler ve İklim Politikası’ndan sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlendi. Yeşilgöz, Ocak 2022’den beri Güvenlik ve Adalet Bakanı olarak çalışıyor. 

Rutte, Yeşilgöz’ü Adalet Bakanı olarak atasa da Yeşilgöz Rutte’nin iktidarda çok uzun süre kaldığını söyleyerek, kendisiyle arasına mesafe koymaya çalıştı ve “Ben farklı bir insanım. İşleri nasıl yapacağıma odaklandım” dedi. 

Dilan Yeşilgöz ve René Zegerius.

Yeşilgöz, 2014’ten bu yana René Zegerius ile evli. Futbolu yakından takip eden ve Ajax’ı tutan Yeşilgöz’ün Moos adında bir köpeği de var. En sevdiği müzik türü country ve bileğinde bir dövmesi var. Dövmesinde büyükannesinin adı yazılı.

En önemli gündem maddesi: İltica ve göç politikası

Yeşilgöz’ün partisi VVD, savaştan kaçan mültecilerin aile birleşimlerini sınırlamayı ve geldikleri bölgede savaş bittikten sonra mültecilerin ülkeye geri gönderilmesini öneriyordu. Yeşilgöz ve partisi, işçi ve öğrenci göçünü de sınırlamak niyetindeydi. Göç politikaları nedeniyle sağ seçmenin ilk tercihi VVD. 

“Topluma yeniden bir nefes alma alanı yaratmak” istediğini belirten Yeşilgöz’ün bir diğer hedefi ise güvenlik. “Nefes alma alanı yaratmak demek, sokaklarda güvenli bir şekilde yürüyebilme özgürlüğünün verilmesi gerektiği anlamına geliyor” diyordu. 

Yeniden “zorunlu askerlik”

Bir diğer mesele ise zorunlu askerlik. Hollanda’da 1 Mayıs 1997’den beri zorunlu askerlik uygulanmıyor. Oysa bu uygulama kağıt üstünde var. VVD’nin vaadine göre orduyu güçlendirmek için zorunlu askerlik uygulaması resmen yeniden hayata geçirilecek, 18 yaşını dolduran gençlere “Askerlik yapmak ister misiniz?” diye sorulacaktı.

Kiracılara destek

Yeşilgöz’ün diğer vaatleri arasında kira artışlarının engellenmesi, belirli mesleklerde çalışanlara kira piyasasında öncelik verilmesi ve kiracıların kiraladıkları evlerini satın almalarına imkân sağlayan bir yasa çıkarılması gibi öneriler vardı.

Dilan Yeşilgöz oy kullanırken.

Öte yandan Yeşilgöz, “Çalışkan Hollandalıların” vergilerinin düşürülmesini de öngörüyor. VVD’nin internet sitesinde Yeşilgöz’ün “Elinden gelenin en iyisini yapan herkes endişeye kapılmadan ay sonunu getirebilmelidir” dediği aktarılıyor. 

Yeşil dönüşüm?

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri iklim kriziyle mücadele için sıfır emisyon hedeflese de Hollanda’da durum biraz farklı. Sıfır emisyon hedefi 2030 yerine 2035’e çekilecek ve beş adet nükleer enerji santrali inşa edilecekti.

Kaynak: BBC, Reuters, AP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.