Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gezi tutuklusu Can Atalay bugün de tahliye edilmedi | TİP: “Hatay halkı vekilini istiyor”

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM)Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez “hak ihlali” kararı vermesinin ardından gözler 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çevrildi. Yerel mahkeme, AYM kararının üzerinden dört gün geçmesine rağmen bugün de kararını açıklamadı.

AYM Genel Kurulu, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın “AYM’nin ihlal kararının uygulanmaması” başvurusunu 21 Aralık Perşembe günü karara bağladı. Kurul, Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Can Atalay’a ikinci kez “hak ihlali” kararını oy çokluğu ile verdi.

Atalay’ın avukatları, öğle saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bir araya geldi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve AYM kaleminden bilgi alan avukatlar gün boyu yerel mahkemenin vermesi gereken tahliye kararını bekledi ancak karar bugün de çıkmadı. Böylece AYM’nin oy çokluğu ile verdiği ikinci hak ihlali kararı dördüncü günde de uygulanmamış oldu.

TİP’ten Atalay için nöbet

Saat 15:00’te bir araya gelen TİP’liler “Can Atalay’a özgürlük” pankartı açarak “Can çıkacak, Hatay halkı vekiline kavuşacak” “AYM kararı uygulansın”, “Hatay halkı vekilini istiyor” sloganları attı.

Daha sonra parti adına açıklama yapan Avukat Özgür Urfa, “Anayasa Mahkemesi kararı vereli dört gün oldu. Dört gündür burada bir mahkemenin kararını, diğer mahkemeye uygulatmak için canla başla mücadele ediyoruz. Bu, tarihte görülmüş bir şey değil. İçeride bir mahkeme, hukuksuzlukta inat ediyor ama biz de pes etmiyoruz. Biz de burada inat ediyoruz” dedi.

Karar verilinceye kadar Çağlayan’da olduklarının altını çizen Urfa, “Can Atalay’ın avukatları olarak mahkeme heyetinin bugün yerinde olduğuna dair bilgi edinmiş durumdayız. Kendileri hala Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını beklediklerini ifade ediyorlar karar vermek için. Anayasa Mahkemesi ile yaptığımız görüşmede ise gerekçeli kararın henüz tamamlanmadığı, tamamlandığı anda mahkemeye gönderileceği yönünde bir bilgimiz var. Herhangi bir saat ya da gün bilgisi verilmiş durumda değil” diye devam etti.

“Artık yeter”

TİP’lilerin bekleyişi devam ederken avukatlar daha sonra adliyeye geçti. Mesai saatinin bitmesiyle 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri ve kalemi adliyeden ayrıldı.

Bunun üzerine saat 17:00’den sonra tekrar açıklama yapan Urfa, “Mesailerinin bittiğini gerekçe göstererek heyet adliyeyi terk etti. Adalet yine kaçtı. Biz yine peşindeyiz. Dördüncü günün sonunda kararı uygulamayan mahkeme heyeti hiçbir şey olmamışçasına yine evlerine gitti. Can Atalay ise hala cezaevinde esir olarak tutulmaya devam ediyor. AYM kararı olmasına rağmen ağır ceza suç işliyor. Artık yeter” dedi.

Özgür Urfa, Hatay’ın Atalay’a ihtiyacı olduğunu, tahliye kararı verilene kadar her gün adliyede olacaklarını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.