Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Yeni yayınlanan UEFA Finansal Raporu’na göre Türkiye Süper Ligi sınıfta kaldı

Süper Lig yayın ihalesi devam ediyor. Bir yanda taraftarların; çalışanından, sahibine, çeken ekibinden, naklen yayın araçlarına benzin koyan pompacısına kadar herkesten nefret ettikleri beIN Sports, diğer tarafta ise spiker kalitesi ile yeni bir soluk getirme ihtimali olan Saran Medya (S Sport). 

Fabrizio Romano’nun, Türkiye şubesi Yağız Sabuncuoğlu’nun paylaştığına göre 3 yıllık olarak S Sport 140 milyon euro, beIN ise 4 milyar TL yani güncel kur ile 120 milyon euro teklif etti. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), ihaleye teminat mektubu vermeyen, Türk Lirası teklif veren beIN ile pazarlığa başladı. Oysa ki bir önceki ihalede de Saran Medya daha fazla teklifte bulunmasına rağmen TFF, beIN Sports ile yola devam ederek, kulüpleri 45 milyon euroluk zarara uğratmıştı. 

Biz yayın ihalesini tartışırken, UEFA 2022/2023 sezonuna ait “Finansal Raporu”nu yayınladı. 118 sayfalık rapor ile ilgili kapsamlı haberimizi sayfada en kısa sürede okuyacaksınız. Bugün değinilecek konu ise rapordaki son özet kısmı.

UEFA 55 Avrupa ülkesini; toplam değer, stadyum gelirleri, yayın gelirleri, UEFA gelirleri, kulüpte ödenen maaşların gelirlere oranları, gelen-giden transferlerin bütçeye etkisi, kulüplerin kâr-zarar dengesi, kulüplerin bankaya borcu ve kadro değeri gibi konularda karşılaştırdı.

Türkiye Süper Ligi olarak UEFA Finansal Raporu’na göre sınıfta kaldık. Hatta okuldan atıldık! Şöyle ki Avrupa’nın 5 büyük lig diye kabul gören İngiltere Premier Lig, İspanya La Liga, Almanya Bundesliga, İtalya Serie A ve Fransa Ligue 1’in yanına kendimize rakip olarak gördüğümüz Hollanda Eredivisie ile Portekiz Primeira Ligi ile en Süper Ligimizi kıyaslayalım.

Süper Lig 553 milyon euroluk değeri ile Avrupa’daki en değerli 9. lig konumunda. Sırasıyla; Premier Lig (6,4 milyar euro), İspanya La Liga 3,5 milyar euro, Almanya Bundesliga (3,2 milyar euro), İtalya Serie A (2,4 milyar euro) ve Fransa Ligue 1 (2 milyar euro) olarak sıralanıyor. Kendimize rakip gördüğümüz Hollanda Eridivise ise 630 milyon euro ile Portekiz Primeira 557 milyon euro değer ile 7. ve 8. sırada yer alıyorlar. Belçika Pro Lig’i ise 495 milyon euro ile hemen arkamızda 10. sırada.

Peki bu tablo o kadar da negatif değilken hangi noktada sınıfta kaldık?

85 milyonluk ülkemizde fahiş bilet politikasından mıdır, yoksa ulaşım problemleri ve sahadaki oyunun tatmin etmemesinden kaynaklı mıdır bilinmez, toplam stadyum gelirleri 54 milyon euro civarında. Bu gelirin yükselmesi, Fenerbahçe ve Galatasararay’ın kapalı gişe, Beşiktaş ve Trabzonspor’un da nispeten dolu tribünlere oynaması sayesinde. 4 Büyükler çıktığında ise bu gelir toplamı, ilk 20 değil ilk 30’da bile yer bulamaz. 54 milyon euro ile UEFA raporuna göre 12. sıradayız. Sırasıyla; İngiltere (894 milyon euro), İspanya (432 milyon euro) diye gidiyor. Hollanda’da 132 milyon euro toplam stadyum geliri varken Belçika’da 80 milyon euro ile takip ediyor. 

Portekiz Ligi 2022/2023 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Kupası ve Konferans Ligi’nden 177 milyon euroluk gelir elde etti. Bu sayının Türkiye Süper Ligi’inde karşılığı 49 milyon euroydu. 

Buraya kadar bir dolu sayı uçuştu fakat esas kısma şimdi geldik. UEFA’nın raporuna göre Türkiye Süper Ligi’ndeki 18 takımın, taşınmazlarını, kadrosunun değerini, marka değeri gibi tüm pozitif gelir kalemlerinden, oyunculara ve bankalara olan borcunu çıkardığımızda negatif değere sahip oluyor. Yani 18 kulüp aslında şirket olarak yönetilse iflasını çoktan ilan etmişti. 55 Avrupa ülkesi arasında en çok batık kulübe sahip ülke Türkiye.

Bahsettiğim negatif değer tutarı ise 814 milyon euro. Yani bu 18 kulüp iflasını açıkladığı halde dahi 814 milyon euroluk borç ile kapanıyor. Kulüplerin sadece bankalara olan kredi borcu ise 1 milyar eurodan fazla. Bu batık ekonomide gençleri oynattık ve transferlerden gelen ücretler ile birazcık gün yüzü gördük sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Kulüplerimiz 22 milyon euro zarar etti geçtiğimiz yıl. Bu sayı ile 55 ülke arasında 7. sırada. Bizden öndekiler zaten 5 büyük lig diye tabir edilenler ve onlar, Avrupa’daki tüm kulüpleri hatta birbirlerinden de sürekli transfer yaparak büyüyor. Onların hedefleri UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi’nde en üst turlar. Biz ise rakibe hava atmak için transfer yapıyoruz. Neyse ki bu yıl Avrupa’daki liglerde ilerleme kaydettik. 

Son 10 yılda bu batık kulüpler için kaç stadyum yapıldığını biliyor musunuz? O da raporda yazıyor. İnşaat Ya Resulullah diyen, son 10 yılda 37 büyük stadyum projesine imza attı. Şehrin nüfusundan büyük stadyumlar var ve hepsi boş, atıl yatırım olarak duruyor. Kulüpler yayın gelirlerinden çok medet umuyor lakin sormakta fayda var. Kökten bir değişim olmadan ne fark edecek?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.