Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (7 Mart 2024): Seçim için geri sayım

Günaydın! Perşembe sabahından herkese merhaba. Ben Özge Elvan. Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel Kütahya, Bilecik ve Kocaeli’nde olacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul’da olacak. Akşener, Maltepe, Kartal ve Pendik’te esnafı ziyaret edecek. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bakırköy’de olacak. Ardından “İlham Veren Adımlar Buluşması”na katılacak.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır ve Medyascope Haber Müdürü Göksel Göksu’nun sorularını yanıtladı. İmamoğlu 31 Mart Yerel Seçimleri’ne doğru izlediği stratejileri, rakibi Murat Kurum’un performansını, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini eleştirmesini değerlendirdi. İmamoğlu, Millet İttifakı’nın yenilgisiyle sonuçlanan 14 ve 28 Mayıs seçimlerine dair konuştu. Çok zorlu bir süreç geçirdiklerini, başaramadıklarını ve Türkiye’ye değişim getiremediklerini belirten İmamoğlu, “Türkiye’nin kaybettiği her günden kendimi sorumlu tutuyorum” dedi. AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum’a neden “acemi aday” dediğini anlatan İmamoğlu, saygısızlık yapmadığını söyledi. “Saygısızlık yaptığımı asla düşünmüyorum. Acemi sıfatı bir tespit, bir alay değil. Dersine iyi çalışmamış. Ben İstanbul’a ilgisi olduğunu da düşünmüyorum. Semt isimlerini şaşırmıyor, bence bilmiyor. İstanbul’la bir bağı yok, kendi yaşam geçmişine de baksanız bu tespitli zaten, yok. Eğitimi, yaşamı, vakit geçirdiği vs. gibi bir durumu yok” diye konuştu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı muhatap almadığını vurgulayan İmamoğlu, “Ben Cumhurbaşkanı’nı muhatap almıyorum, o beni muhatap alıyor. Bana ‘zat’ diyor, ‘zevat’ diyor, ismimi dillendiremiyor. Çünkü Allah’a şükür, rahmetli dedemin verdiği güzel ismi dile getirirse, ‘Ekrem’den -Hz. Muhammed’in ismi diye bana verdi dedem- imtina ediyor, ‘İmamoğlu’ dese hepten oylar gidecek, ‘Ekrem İmamoğlu’ diyemiyor. Benim ismimi diyemiyor ama her yerde beni anıyor, her yerde bana laf atıyor. Ben cevap vermem gerekiyorsa veriyorum” diye konuştu.

Yerel seçimlere 24 gün kala belediye başkan adaylarının partilerinin liderleri halkla buluşmaya devam ediyor. Afyonkarahisar’da konuşan CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “En düşüğü 10 bin lira olan emekli maaşı, yeterli değil” demesini hatırlatarak, “Tayyip Bey, Türkiye Cumhuriyeti’nin hazinesinde 1,4 trilyon lira yoksa vay bizim halimize. Sen kasayı boşalttıysan ben bilmem” dedi. Elazığ’da “Bütçe imkanlarımızı zorlayarak, emeklilerimizin yükünü hafifletecek çeşitli adımları da attık, atıyoruz” diyen Erdoğan, Malatya’da “Pusulasını şaşıranı, Kandil’le DEM’lenmeyi marifet sayanı, teröristlerle sarmaş dolaş olanı Malatya affeder mi?” dedi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise İstanbul’daydı. Esnafı ziyaret eden Akşener, “Bizi kötülemek için konuşanlara bakıyorum, buna harcayacağınız vakti, seçmene ulaşmaya harcayın. Herkese rahatsızlık vermişiz. Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dilemiyorum. Rahatsız etmeye devam edeceğim” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı’nda Kanal İstanbul’un yüzde 20 oranında tamamlandığı bilgisi yer aldı. Raporda, 2028’de kanalın yüzde 45’inin tamamlanmasının hedeflendiği belirtildi. AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum, birçok kez Kanal İstanbul hakkında soru geldiğinde “Gündemimizde yok” diyerek net cevap vermekten kaçındı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, raporun yayımlanmasının ardından “Rapor yalan konuşmuyor. Yalan konuşan, İstanbul’a aday olan kişi, rapor doğruyu yazıyor” dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken Türkiye’deki toplumsal cinsiyet eşitsizliği resmî verilere yansıdı. TÜİK’in yayımladığı istatistiklerle kadın bülteninde, gece yalnız yürürken güvensiz hisseden kadınlara, erkeklerin daha çok ücret aldığına, kadınların daha uzun, erkeklerin ise daha sağlıklı yaşadığına ilişkin veriler yer aldı. Hanesinde üç yaşın altında çocuğu olan 25-49 yaş grubundaki erkeklerin yüzde 90,5’i çalışma hayatı içinde yer alırken, kadınlarda bu oran yüzde 28’de kaldı. TÜİK verileri, çocuk bakımında da cinsiyet eşitsizliğinin etkisine işaret etti. 

Agos Gazetesi yazarı Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast, tahliye edilmesinden sonra hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan açılan davasının duruşmasında ifade verdi. Samast ifadesinde, o sıralarda 16 yaşında olduğunu, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal‘in kendisini cesaretlendirmek için, “Sırtın sağlam, rahat ol, başına bir iş gelmeyecek, emniyet arkamızda, devlet arkamızda istediğinizi yapın, geniş takılın” şeklinde konuşmalar yaptığını söyledi. Samast, Yasin Hayal’in kendisini “Bu işten vazgeçersen senin de başın belaya girer” diyerek tehdit ettiğini ve ondan korktuğunu söyledi.

Anagold tarafından işletilen İliç Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kaymasının ardından 27 işçi sözleşmelerinin bittiği gerekçesiyle işten çıkarıldı. Kamuoyundaki tepkiler ardından geri adım atan Anagold, nisan ayında tekrar değerlendirme yapılacağını açıkladı. Medyascope’a konuşan işine son verilen işçi, şirketin insan kaynakları bölümünü aradığını ve görevlinin kendisine “işinize son verildi” ifadesini kullandığını söyledi. Medyascope’un ulaştığı Anagold yetkilisi, işçilerin tüm haklarını aldıklarını vurgulayarak, sözleşmelerin yenilenmeyeceğini, gelecek ay durumlarının tekrar değerlendirileceğini, geri adım atılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi.

Avrupa Komisyonu parlamentosu bu mayısta başkanını seçecek. Avrupa’nın en büyük ve merkez sağ partisi Avrupa Halk Partisi (EPP), yeni bir göç kanunu üzerine çalışıyor. Planlara göre bir dizi üçüncü dünya ülkesiyle anlaşma imzalayarak kayıtsız göçmenleri “güvenli” üçüncü dünya ülkelerine yerleştirmeyi öneriyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimi öncesinde seçmenler önseçimde oy kullandı. Cumhuriyetçi Parti’nin 15, Demokrat Parti’nin ise 16 eyalette yaptığı önseçimlerde ABD Başkanı Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump, seçimlere damga vurdu. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığı için yarışan Nikki Haley, önseçimlerdeki başarısızlığın ardından yarıştan çekildiğini açıkladı. 

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) tarafından hazırlanan raporda, İsrail tarafından gözaltına alınan Filistinlilerin “travmatize olmuş halde” döndükleri belirtildi. Tutuklu Filistinlilerin elektrikle idam edilmekle tehdit edildiği, çıplak şekilde fotoğraflandığı, köpek saldırısına ve hatta cinsel istismara uğradıkları ifade edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.