Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024: Ekonomik kriz Manisa’da Cumhur İttifakı’na kaybettirir mi?

Kurgu: Edanur Tanış

Birçok Osmanlı padişahının şehzadelik dönemini geçirdiği Manisa’da neredeyse tüm partiler hız kesmeden seçim çalışmalarına devam ediyor. Şehir her ne kadar parti bayrakları ve aday afişleriyle seçim havasına girse de Manisalıların gündeminde seçimden çok “geçim” var. Manisa’da seçim yarışı iki aday arasında geçecek gibi görünüyor: Cumhur İttifakı’nın adayı mevcut Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve CHP’nin adayı Ferdi Zeyrek.

Manisa, 2009’dan beri MHP’li Başkan Cengiz Ergün tarafından yönetiliyor. 2019 Yerel Seçimleri’nde Cumhur İttifakı’nın adayı olan Ergün, yüzde 52 oyla seçimleri yeniden kazandı. 2023 Genel Seçimleri’nde ise Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 47, Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 46 oy aldı. 

Manisalıların pek çoğu şehrin yeterince gelişememesinden, merkezdeki trafik ve otopark sorunundan şikayetçi. Şehirde öne çıkan bir diğer sorun da su faturalarının çok yüksek olması. Suyun pahalılığı şehirde o kadar büyük bir dert ki, CHP’nin adayı Ferdi Zeyrek’in önemli vaadi “2 ton su 1 lira olacak.”

Manisalılar Cengiz Ergün’ün belediye başkanlığından memnun değil. Duyduğumuz bir eleştiri de Ergün’ün seçime yaklaşık altı ay kala çalışmalarını hızlandırdığı, ondan önce şehirde pek de bir çalışma yapmadığı. 

Daha önce AKP’ye ve Cengiz Ergün’a oy vermiş konuştuğumuz Manisalıların önemli bir kısmı 2024 Yerel Seçimleri’nde hangi partiye oy verecekleri konusunda kararsız olduklarını söyledi. Bu kararsızlığı ise ekonomik kriz ve alım gücünün düşmesi doğurmuş. 

Taksiciler bizlere ülkücü olduklarını ancak MHP’nin gidişatından ve Ergün’den memnun olmadıklarını anlattı. Bütün memnuniyetsizliklerine ve ekonomiye rağmen yine de MHP’ye oy vereceklerini anlatan taksiciler, oy pusulasında üç hilali görünce heyecanlandıklarını, ülkücü olarak başka partiye oy vermenin kendilerine yakışmayacağını anlattı. 

 “Geçinemiyorum ama yine de AKP’ye oy vereceğim”

AKP’li olduğunu anlatan ve bu seçimde kime oy vereceği konusunda kararsız olduğunu dile getiren bir seçmen, neden kararsız olduğunu şu cümlelerle anlattı:

“Bir emekli olarak kendi halimden şikayetçiyim. 10 bin lira veriyorlar bana. 10 bin lira ile geçim olmaz. Bu açıdan hükümetten şikayetçiyiz ama daha nasıl düşünelim? Bugün oy versek, kahveye gidince vatandaşın biri, küfürlü konuşacak, ‘Hangi emekli buna oy verdi?’ diyecek. Vallahi bilemiyoruz daha kararımızı veremedik. Bakalım Reis ne diyecek biz de ona göre oyumuzu kullanacağız.”

“28 Şubat aklıma geldikçe otomatikman geri dönüş yapıyorum partiye”

Emekli maaşıyla geçinemediğini ancak yine de AKP’ye oy vereceğini söyleyen bir başka Manisalı ise gerekçelerini şöyle anlattı: 

“10 bin lira maaş alıyoruz, 10 bin lira kira veriyoruz. E bunun yemesi içmesi, faturası, okulu, kitabı, hepsi diskalifiye oluyor. Ben kendim Tayyipçiyim ama yine oyumu vereceğim. Belki bana kızan olabilir: ‘Geçinemiyorsun ama yine de oy veriyorsun’ diye. Ama kime oy vereceğim? 28 Şubat aklıma geldikçe otamatikman geri dönüş yapıyorum partiye. Oyumu Cengiz Ergün’e vereceğim. Memnunum ama bazı şeyleri aksattı, yapılacak şeyleri son zamanlara sıkıştırdı.”

“İnsanlar aç, sebebi ben miyim?”

Kuaförü bir esnaf, işlerinin çok kötü gittiğini, ekonomik kriz, kiralar derken kimsenin geçinemediğini söyledi, “İnsanlar aç, bunun sebebi ben miyim? Seçimlerde oyumu Ferdi Zeyrek’e vereceğim” dedi.

“Artık Manisa’nın kabuğunu kırması lazım”

Manisa’da en güçlü adayın Ergün olduğunu söyleyen bir yurttaş, “Seçim Zeyrek ile Ergün arasında geçer diye düşünüyorum. Ben sağ kökenli birisiyim. Yıllardır Cengiz Ergün Bey’i destekliyoruz. Artık Manisa’da bir değişimin olması gerektiğine inanıyoruz. Artık Manisa’nın kabuğunu kırması lazım” diye konuştu.

Özel’in “Demirtaş ve Kavala selamı” Manisalıları rahatsız etti

Seçimlerle birlikte Manisalılara hemşerileri olan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i de sorduk. Özel’in “iyi insan” olduğunu söyleseler de onun genel başkan olma sürecinde Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’ya selam yollamasına oldukça içerlemişler.

Bir Manisalı, Özel’in ve CHP’nin DEM Parti ile arasına mesafe koyamamasının kendisini AKP ve MHP’ye oy vermeye mecbur bıraktığını dile getirdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.