Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Bugün Ne Oldu? (26 Mart 2024): MetroPOLL’ün İstanbul anketi

Prodüktör: Büşra Uygun

İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i Bugün Ne Oldu?’dan herkese merhaba. Günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

MetroPOLL Araştırma, İstanbul seçimlerine ilişkin son anketini yayımladı. Seçmene “31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde İBB Başkanlığı için hangi partinin adayına oy verirsiniz?” diye soruldu. MetroPOLL’ün verilerine göre CHP’nin adayı ve mevcut İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 39,2 ile rakibi AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum’un yaklaşık 9 puan önünde. Seçmenin yüzde 30,4’ü ise Murat Kurum’a oy vereceğini söylüyor. MetroPOLL Araştırma’nın anket sonuçlarına göre, DEM Parti’nin adayı Meral Danış Beştaş yüzde 3,2, YRP’nin adayı Mehmet Altınöz yüzde 2,4, Zafer Partisi’nin adayı Azmi Karamahmutoğlu yüzde 2,0, İYİ Parti’nin adayı Buğra Kavuncu yüzde 1,6 oy alıyor. Kararsızların dağıtıldığı tabloda ise Murat Kurum’un oyu yüzde 37,2’te kalırken Ekrem İmamoğlu’nun oyu ise 47,9 ölçüldü.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Aksaray’da düzenlenen mitinginde konuştu. Erdoğan’ın gündeminde, İstanbul mitinginde değinmediği ekonomi vardı. Enflasyonun yol açtığı hayat pahalılığının çalışan ve emeklilere olumsuz etkilerine değinen Erdoğan, “İnşallah yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonun düşmeye başlamasıyla elimiz biraz daha rahatlayacak. Çünkü yüksek enflasyon ortamında ne verirsek verelim dipsiz kuyu misali kaybolup gidiyor. Önce enflasyonu kontrol altına almamız gerekiyor, Allah’ın izniyle bunu başaracak programa kararlılığa sahibiz” dedi.

CHP ile DEM Parti arasında 31 Mart Yerel Seçimleri’ne yönelik imzalandığı iddia edilen bir belge yayımlandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, DEM Parti İstanbul İl Eş Başkanı Murat Kalmaz ve DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş belgenin sahte olduğunu söyledi. Beştaş X hesabındaki paylaşımında imzaların taklit bile edilemediğini söyledi, “Bu sahtekârlığı yapanların bir an önce ortaya çıkarılması lazım. Sahtekârların, yalancıların peşini bırakmayacağız” dedi. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de belgenin sahte olduğunu, imzaların da taklit edildiğini söyledi, “Bu kağıt parçasındaki sahte imzadan çok daha güzeldir benim imzan” diye yazdı. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında 28 Mayıs 2023 seçimi öncesi imzalanan gizli protokolde yer alan “İşbirliğinin amacı” bölümüyle, DEM Parti ve CHP arasında imzalandığı iddia edilen belgenin aynı kısmının birbirine benzemesi de dikkat çekici.

Ankara’da malvarlığı tartışması sürüyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AKP’nin Ankara adayı Turgut Altınok’un “Babadan kalma tüm tarlaları satsam Mansur Yavaş’ın Londra’da aldığı evi alamam” sözlerine cevap verdi. Mansur Yavaş İletişim Ofisi’nden “Temiz siyaset adına” denilerek yapılan açıklamada, Yavaş’ın 21 Şubat’ta yayınladığı malvarlığı beyanında kredi borcuna yer verilen Londra’daki evle ilgili satın alma belgeleri paylaşıldı. Yavaş, mal sahibi olmanın şaibeli bir durum olmadığına fakat bunu kamuoyuyla paylaşmamanın şaibe yarattığına dikkat çekerek, Altınok’u “hissedar olduğu şirket dahil bütün malvarlığını” açıklamaya davet etti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Gökhan Zan’ın Hatay’daki adaylığından parti olarak desteğin çekilmesi sürecinde yaşananları anlattı. Şık, adli bilişim ve siber güvenlik uzmanından gelen 27 sayfalık raporda “Videonun kesintisiz devam ettiği, arka seslerde devamlılık olduğu, herhangi bir atlama olmadığı, sesin hızında beklenmeyen değişiklik veya frekansta dalgalanmalar olmadığı tespit edilmiştir” ifadelerinin yer aldığını söyledi. Ses kaydını Lütfü Savaş’a yakın olduğunu düşündüğü aracıların kendisine getirdiğini söyleyen Ahmet Şık, “13 Mart gecesi beş kişinin olduğu ortamda o kaydı dinledim. Telefondan dinledim. İnanmadım Gökhan’a ait olduğuna. Ertesi gün kulaklıkla defalarca dinledim. Ve maalesef Gökhan’a ait olduğunu anladım” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.