Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024 | Ankara’da hangi ilçeler el değiştirebilir?

Başkent Ankara’da dört milyondan fazla seçmen 31 Mart’ta sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Büyükşehir için yarış mevcut başkan Mansur Yavaş ile AKP’nin adayı Turgut Altınok arasında geçecek ancak ilçelerde durum ne olacak? Medyascope, Ankara’da el değiştirmesi mümkün olan ilçeleri derledi.

Türkiye 31 Mart’ta sandık başına gidecek. Başkent, bu seçimde çok adaylı bir yarışa sahne olsa da en güçlü adaylar Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin adayı Mansur Yavaş ile Cumhur İttifakı’nın AKP’li adayı Turgut Altınok olarak görülüyor. 

Ankara’da 23 yıllık Gökçek iktidarı

Ankara’yı 1994 seçimlerinde İbrahim Melih Gökçek ile Refah Partisi kazandı. 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi’nin, 2004’te ise AKP’nin adayı olan Gökçek, en son 2014 seçimlerini kazandı. 2014 seçimlerinde Gökçek bir milyon 416 bin 770 seçmenin oyunu aldı. CHP’nin adayı olan Mansur Yavaş ise bir milyon 385 bin 38 oy aldı. 31 bin 732 oy ile kaybetti. Seçim günü yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın “Espri yapmıyorum arkadaşlar. Trafoya kedi girdi. Kesinti bundan yaşandı. Bunu seçime bağlamak yanlış” açıklaması gündeme damgasını vurdu.

Girdiği beş seçimi de kazanan Gökçek, 28 Ekim 2017’de “Başarısız olduğumu düşündüğüm için değil, yorgun olduğumu düşündüğüm için istifa ediyorum” dedi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği üzerine istifa etti.

Mansur Yavaş 2019’da Millet İttifakı’nın adayı olarak kazandı

2014’te Gökçek’e karşı kazanamayan Yavaş, 2019’da CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı’nın adayı olarak girdi. Yavaş, oyların yüzde 50,9’unu, rakibi Cumhur İttifakı’nın adayı Mehmet Özhaseki ise yüzde 47,1’ini aldı.

Yavaş, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde yeniden kazanmayı amaçladığı 25 ilçeli Ankara’da, Belediye Meclisi’nde çoğunluğu da sağlamak için “15’in üzerinde ilçe belediyesi elde etme” hedefi koydu.

Cumhur İttifakı’nın AKP ve MHP olarak katıldığı, CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı’nın ise dağıldığı seçimde Yavaş’ın 15 ilçe hedefine ulaşması öngörülmüyor. 

2019 seçimlerinde Ankara’da aday çıkarmayan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ise büyükşehir ve 22 ilçede aday çıkardı. DEM Parti yalnızca Yenimahalle, Bala ve Polatlı ilçelerinde aday çıkarmadı. 

Beş yıldır Ankara’yı yöneten Yavaş’ın ise başkanlığının etkisiyle, bazı ilçelerde dengelerin değiştiği, kimi ilçelerin el değiştirmesinin ihtimal dahilinde olduğu konuşuluyor. Olası değişimlerin belirleyicisinin AKP-CHP seçmeninin yanı sıra Yeniden Refah Partisi ve DEM Parti seçmeni olacağı belirtiliyor. 

Buna göre, Mamak, Etimesgut gibi ilçeleri CHP’nin alabileceği belirtilirken, Gölbaşı, Keçiören ve Haymana’da yarışın başa baş olduğu, sürpriz yaşanabileceği kaydediliyor. 

Mamak 

Ankara’da merkez ilçe Çankaya’ya en yakın ilçelerden biri olan ve şehrin doğusunda kalan Mamak’ta 2004 seçimlerinden beri AKP sandıktan birinci parti olarak çıkıyor. Mamak’ta 2019 seçimlerinde ittifaklar yarıştı. Cumhur İttifakı’nın adayı AKP’li Murat Köse, Millet İttifakı’nın adayı CHP’li Adnan Demirci oldu. 

AKP, 2019’da Mamak’ı yüzde 50,40 oyla kazandı. CHP ise yüzde 47,24 oranında oy aldı. Saadet Partisi yüzde 1,39, Demokratik Sol Parti 0,23, Bağımsız Türkiye Partisi ise yüzde 0,23 oranında oy aldı.

Sosyalist yapıların kalesi olarak bilinen mahallelerin de bulunduğu Mamak’ta 2019’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) aday çıkarmadı. 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde ise Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Elif Kaya ve Mustafa Uğur Akkaya’yı eş başkan adayı gösterdi. 

2023’te yapılan genel seçimlerde Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu seçimin ikinci turunda yüzde 50,23 oy aldı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 49,77 oy aldı. CHP, Mamak’ta Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’nun gerisinde kalmasıyla ilçeyi “kritik” olarak adlandırdı. 

AKP, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile tartışmalarıyla sıkça gündeme gelen Murat Köse’yi yeniden aday göstermedi. Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Mamak’ta adaylaştırıldı. 

Mamak’ta yarış, AKP’nin adayı Asım Balcı ve CHP’nin adayı Veli Gündüz Şahin arasında geçiyor. 

Etimesgut 

Enver Demirel, 1999’da yapılan seçimlerde ilk kez MHP’den Etimesgut belediye başkanlığına seçildi. İlk döneminin ardından 2004 seçimlerini kaybetti. 2009’da partisi tarafından yeniden aday gösterilen Demirel, bu tarihten sonra girdiği tüm seçimleri kazandı. Etimesgut’u dört dönem yöneten Demirel, beşinci kez aday gösterildi. 

2019 yılında yapılan son seçimde Demirel, yüzde 49,57 oy aldı. CHP ise yüzde 45,72 oy aldı. Saadet Partisi 1,84, Büyük Birlik Partisi 1,64 ve Demokratik Sol Parti 0,33 oy aldı. Bu seçimde AKP ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı, seçime tek adayla giderken, CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı dağıldı. CHP, 2019’daki oy oranını dikkate alarak ilçeyi “kritik, kazanılabilecek” yerler arasında adlandırdı. Sürpriz bir hamle yaparak, oyuncu Erdal Beşikçioğlu’nu aday gösterdi. İYİ Parti ise Hilmi Özer’i adaylaştırdı.

Genel seçimlerde seçimin birinci turunda, Kılıçdaroğlu 51,89, Erdoğan 40,35 oy aldı. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu’nun oyu yüzde 56,72 olurken Erdoğan yüzde 43,28 oy aldı.

Etimesgut’ta yarış, MHP’li Enver Demirel ve CHP’li Erdal Beşikçioğlu arasında geçecek. 

Gölbaşı 

Gölbaşı, 1999’dan itibaren sırayla MHP ve AKP’li başkanlar tarafından yönetildi. 2019 seçimlerinde MHP’li Ramazan Şimşek yüzde 54,18 oy oranıyla son seçimde ilçeyi yönetmeye hak kazandı. 

Milliyetçi seçmenin yoğun olduğu ilçede, Millet İttifakı 2019’da İYİ Parti logosu altında seçime girdi. İYİ Parti’nin adayı Mahmut Aksoy, yüzde 39,09 oy aldı. 

Bu seçimde Cumhur İttifakı, MHP’li mevcut başkan Ramazan Şimşek’i yeniden aday gösterdi. 

CHP bu seçimler için, 2009’da MHP ile seçimi kazanarak bir dönem ilçeyi yöneten Yakup Odabaşı’nı aday gösterdi. MHP’den istifa ederek 2023’te İYİ Parti’ye katılan Odabaşı’nın CHP’den aday gösterilmesi öncesinde de kriz yaşandı. İYİ Parti ise ilçede Fehmi Kandemir’i adaylaştırdı. 

CHP adayını açıklamadan önce İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Ankara’yı paylaşmışlar, İstanbul’u bilmiyorum. Polatlı’ya GİK üyemiz Yetkin Öztürk gelecekmiş. Bu isimler CHP’den aday olacakmış. Gölbaşı’na Yakup Odabaşı gelecekmiş. Hiçbirinden haberim yok” demişti. Partisinin iç işlerine karışıldığını iddia eden Akşener, “Bunu bir savaş ilanı kabul ediyorum ve varım” diye konuştu. 

Genel seçimlerin birinci turunda Gölbaşı’nda Erdoğan yüzde 47,25, Kılıçdaroğlu ise yüzde 45,14 oranında oy aldı. Sinan Oğan yüzde 7,34 oranında destek buldu. Seçimin ikinci turunda ise Erdoğan yüzde 58,17, Kılıçdaroğlu yüzde 41,83 oranında oy aldı. 

Cumhur İttifakı’nın adayı Ramazan Şimşek ve CHP’nin adayı Yakup Odabaşı arasında geçmesi beklenen yarışta, İYİ Parti’nin adayı Fehmi Kandemir’in de milliyetçi seçmenden oy çekecek olması nedeniyle CHP’nin yarışı kazanma ihtimali olduğu değerlendiriliyor. 

Keçiören 

Keçiören’de Turgut Altınok 1994, 1999, 2004 sırasıyla MHP, Fazilet Partisi ve AKP adayı olarak girdiği seçimleri kazandı. 2009 seçimlerinde ise Altınok, özel hayatına ilişkin görüntülerin internete düşmesinin ardından adaylıktan çekildi. Keçiören’i 2009 ve 2014 seçimlerinde Mustafa Ak ile AKP kazandı. Altınok, 2019’ta yeniden belediye başkanlığına seçildi. 

31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde AKP yüzde 63,65 ve İYİ Parti yüzde 30,89 oy aldı. CHP ve İYİ Parti arasındaki ittifak nedeniyle, CHP ilçede aday çıkarmadı. 

14 Mayıs 2023’te yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,52, Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 40,1 oy aldı. Seçimin ikinci turunda ise Kılıçdaroğlu yüzde 44,26, Erdoğan yüzde 55,74 oranında oy aldı. 

AKP Keçiören’de Zafer Çoktan’ı aday gösterdi. CHP’nin adayı ise eski İYİ Parti’li Mesut Özarslan oldu. AKP’nin seçmen kitlesinin yöneldiği Yeniden Refah Partisi ise Sait Ali Arslan’ı aday gösterdi. 

Keçiören, AKP’nin kalesi olarak bilinse de, AKP’li seçmenin bir kısmının Yeniden Refah Partisi’ne yönelmesi ile oyların bölünebileceği dillendiriliyor. Mansur Yavaş’a yakınlığı ile bilinen CHP’nin adayı Mesut Özarslan ile AKP’nin adayı Zafer Çoktan arasında yarışın başa baş geçeceği öngörülüyor. 

Haymana

Haymana’da 2009’da AKP’li Hacı Aysu başkan seçildi. 2014’te Demokrat Parti’nin adayı olup seçilen Özdemir Turgut, daha sonra istifa ederek başkanlığına bağımsız olarak devam etti. Seçimlerden bir yıl sonra Turgut, AKP’ye başvuruda bulundu. Böylelikle Haymana’da yeniden AKP’li belediye yönetime geldi. Turgut, 2019 seçimlerinde bir kez daha seçildi. Üçüncü dönemi için yeniden aday gösterilen Turgut’un rakibi ise aday olmak için öğretmenlik mesleğinden istifa eden ve “hoca” olarak bilinen Levent Koç oldu. 

2019 Yerel Seçimlerinde, AKP yüzde 43,60 ile ilçeyi kazandı. CHP ise yüzde 21,85 oy ile ikinci parti oldu. 

2023 Genel Seçimlerinde seçimin birinci turunda Erdoğan yüzde 64,45, Kılıçdaroğlu yüzde 32,16 oranında oy aldı. İkinci turda ise Erdoğan yüzde 66,6 ile destek bulurken, Kılıçdaroğlu yüzde 33,4 oy aldı. 

Oy farkları yüksek olsa da Haymana’da adayına güvenen CHP, başa baş bir mücadele olduğunu belirterek, ilçede sürpriz beklentisi içinde. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.