Everest Yayınları, mayısta pek çok farklı türde 13 yeni kitap yayımladı. Everest Yayınları’ndan mayıs ayında çıkan 13 kitabı derledik.
70’lerden günümüze uzanan otobiyografik bir roman: Bunun Adı Girdap
14 yaşında başladığı edebiyat yolculuğuna birçok önemli eser sığdıran yazar, mühendis ve sosyolog Ayfer Feriha Nujen, Everest’teki ilk kitabı Bunun Adı Girdap’ı geçtiğimiz ay okurlarla buluşturdu.
70’li yıllarda başlayan ve güçlü bir anlatım ile 80’leri, 90’ları irdeleyerek günümüze kadar ilerleyen roman; ana karakterin doğumu, yetimhaneye verilişi ve evlat edinilmesi ile süregelen otobiyografik bir öykü üzerine kurulu.
Bir kedinin dünyasından masalsı bir anlatı: Âşık Kedi
Özlem Anar ile eşi İhsan Oktay Anar’ın kedisi Kopil’in hikâyesini konu alan Âşık Kedi, anlatının merkezinde Kopil’i konumlandırarak Özlem Anar’ın onunla karşılaşmasını ve evlerindeki hayatlarını anlatıyor.
Özlem Anar’ın Everest’teki üçüncü kitabı olarak okurlarla buluşan Âşık Kedi, yaşamı okurlara Kopil’in gözünden ve dünyasından samimi şekilde ve zengin bir anlatıyla sunuyor.
Erken Cumhuriyetten günümüze eşsiz bir kültürel aktarım: Vatan Beldelerine Seyahatler
Hikâye, roman ve oyun yazarı Nahid Sırrı Örik’in imzasını taşıyan Vatan Beldelerine Seyahatler, Avrupa’nın pek çok önemli bölgesini seyahat etmiş bir gezginin gözlemleri ile Türkiye’nin beldeleri hakkında yazılmış pek çok değerli eseri bir araya getiriyor.
Bahriye Çeri tarafından derlenen; günümüzde tarih, coğrafya ve kültür alanlarında belleğimize ışık tutan bu yazılar, Örik’in çocukluk yıllarından çevirmenlik yıllarına kadar uzanırken derin ve uzun soluklu bir kültürel birikimin eseri olarak Vatan Beldelerine Seyahatler kitabında buluşuyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Şiire ve şaire ithafta bulunan bir eser: Buzulmelek
Şair, yazar ve gazeteci Mahmut Temizyürek’in Buzulmelek kitabındaki şiirler, parça parça, insanlık ve sanat tarihine işaret edercesine bir kompozisyon oluşturuyor. Kitapta edebiyat tarihinden isimler anılıyor ve bununla birlikte doğrudan şairlere ithaf edilmiş şiirler mevcut.
Genel olarak lirik ve yer yer mitolojik unsurların ön plana çıktığı Buzulmelek’te şiirlerin hem muhtevaları hem ruhları hem biçimsel özellikleri birbirine oldukça yakın. Ayrıca Temizyürek tarafından kahraman edasıyla kaleme alınmış, didaktik ve epik tonda şiirler de bu kitap aracılığıyla okurla buluşuyor.
Şiirsel ve biçimsel zenginliğin üzerine kurulu bir eser: Hayat Bahçesi
Ankaralı mimar ve akademisyen Ali Cengizkan’ın kaleme aldığı Hayat Bahçesi; farklı temalar, konular, üsluplar ve biçimsel özellikler üzerine kurulu bir şiir kitabı.
Daha evvel okurlarla buluşmuş olan ve Everest’teki ilk baskısı ile genişletilmiş hâlde okurlarla buluşan kitapta Fazıl Say, Ian Anderson, Astor Piazzola, Giora Feidman ve İlhan Şeşen için yazılmış prelüdler yer alıyor.
Şiirsel çeşitliliğinin zenginliği ile ön plana çıkan kitap, yer yer eleştirel tavırda şiirlere de yer verirken okurlar için heyecan verici bir eser olarak ilgi görüyor.
Farklı hikâyeleri ortak yolda buluşturan bir roman: Ev Öldü Ben Ağaçları Seyrettim
Mustafa Orman’ın Everest Yayınları’ndaki dördüncü kitabı Ev Öldü Ben Ağaçları Seyrettim, günümüzde ve çoğu güneydoğuda geçen, birbirine bağlı öyküleri anlatıyor.
Farklı hikâyelerin bir ana izleği takip ettiği, en sonunda duygusal biçimde hepsinin birbirine bağlandığı, çoğunlukla doğu-güneydoğu hattında cereyan eden; kaçakçıların, sınırı gizlice geçenlerin, yoklukla terbiye olanların, askere oğul gönderip de geri alamayanların, gözaltında kaybedilenlerin, umutsuz ama sadık aşkların/âşıkların öyküleri bu kitapta ince halkalarla iç içe geçiyor.
Karanlık Sular dizisinden güçlü bir eser daha: Karanlıkta Öyküler
Karanlık Sular dizisinin yeni kitabı olarak Everest Yayınları’ndan çıkan Karanlıkta Öyküler, Victoria Dönemi korku öykülerini buluşturan bir eser.
Selahattin Özpalabıyıklar tarafından Türkçeye ustalıkla çevrilen kitap, korku türündeki eserlerinin yanı sıra parodi ve mizah türündeki eserleriyle de tanınan Barry Pain’in güçlü edebiyatını Everest aracılığıyla okurlarla buluşturuyor.
Karanlıkta Öyküler’in atmosferini ve duygusunu daha yakından hissetmeniz için Karanlık Sular dizisinin editörü Emre Tokcael’in Everest Yayınları Spotify sayfası için hazırladığı çalma listesini bu bağlantı üzerinden dinleyebilirsiniz.
Okumak ve yazmak dört farklı metinde ele alınıyor: Sayfa Sınırları İçinde
İtalyan edebiyatının saygın isimlerinden Elena Ferrante’nin kaleme aldığı; okumak ve yazmak üzerine çeşitli metinlerini bir araya getiren Sayfa Sınırları İçinde, edebiyat ve düşünce dünyası için eşsiz metinleri buluşturuyor.
Dünyanın en eski üniversitesi Bologna Üniversitesi’ndeki konferanslar için kaleme alınan denemeleri içeren kitap, edebiyat ve yazın alanının köklü değerlerini ve niteliklerini çağdaş ve ufuk açıcı bir bakış açısıyla tartışıyor.
Vüs’at O. Bener’in bir öyküsü daha Everest Yayınları’nda: Yaşamasız
Kaleme aldığı çok sayıda roman, öykü ve oyun ile yerli edebiyatın ustaları arasında yer alan Vüs’at O. Bener’in eserleri Everest Yayınları aracılığıyla okurlarla buluşmaya devam ediyor.
Vüs’at O. Bener’in öykü türünde kaleme aldığı Yaşamasız, yazarın karamsar ve ironik mizacını bir arada taşıyan ilgi çekici bir eser olarak okurlar tarafından ilgi görüyor.
Fantastik edebiyatın ustasından heyecan verici bir metafor-roman: Hayatımın Müsveddesi
Türk edebiyatının usta kalemlerinden ve önde gelen yazarlarından Nazlı Eray, Everest bünyesindeki ilk kitabı Hayatımın Müsveddesi ile edebiyat dünyasında yeni bir heyecan yaratıyor.
Eserlerinde yoğun ölçüde fantastik dokular barındıran ve ilgi çekici anlatımı ile özgün bir mizaca sahip olan yazar; gazetecilik ve dergi yazarlığı deneyimleriyle de beslenen, 60 yıla yaklaşan edebi yolculuğu ile kitapseverler tarafından büyük bir ilgi görmeye devam ediyor.
Adının hakkını sonuna kadar veren Hayatımın Müsveddesi, Nazlı Eray’ın hayatından yaratıcı fragmanlar sunuyor.
Çeviri, dil ve hafıza üzerine besleyici bir kaynak: Çeviri Şehirleri
Kanadalı akademisyen Sherry Simon tarafından kaleme alınan Çeviri Şehirleri, çeviri çalışmaları ve kültürel etkileşim alanında çalışmalar sürdüren yazarın önemli bir başvuru kitabı.
Şule Demirkol Ertürk’ün özenli çevirisiyle Türkçe olarak Everest Yayınları’ndan çıkan kitap çok dilli şehirlerdeki kültürel etkileşimlerden dil politikaları ve kültürel hafızaya kadar pek çok bilimsel, kültürel ve sosyal tartışma konusunu bir arada ele alıyor. Akademisyenler ve öğrenciler başta olmak üzere çeviri ve dilbilim disiplinleriyle ilgili okurlara hitap eden kitap, çok dilli şehirlerin yapılarını ve iç etkileşimlerinin işleyişini anlatmak konusunda çok değerli bir kaynak.
Kuşakları buluşturan kadın öyküleri: Yaranın Üveyi
Yerli edebiyatın genç ve başarılı yazarlarından Elif Demirel’in yeni kitabı Yaranın Üveyi, geçtiğimiz ay çıktı. İlk kitabı Geceden Beri ile Everest İlk Roman Ödülü’ne layık görülen yazar, yeni kitabı ile de edebiyat alanında ses getirmeye devam ediyor.
Genç bir kadının kendi dünyası ve sesinden iki katmanlı bir anlatı sunan Yaranın Üveyi, birbiri ile etkileşim halinde ilerleyen olay örgüleri ve hatıralar etrafında şekilleniyor. Farklı kuşakları bir araya getiren kadın öyküleri ile güçlü bir edebi kurguya sahip olan kitap, Demirel’in genç ama bir o kadar da etkili ve özgün kaleminin yeni eseri olarak ön plana çıkıyor.
Şiirsel anlatımın ve yoğun imgelerin usta isminden yeni bir şiir kitabı: Lilith Tomarları
Edebiyat alanında önemli bir yere sahip olan yazar, ressam ve şair Gülseli İnal, yeni kitabı Lilith Tomarları ile, Everest Yayınları aracılığıyla okurlarla buluştu.
Şiirsel ve yoğun imgelerle dolu anlatısı ile okurların zihninde derin bir yer edinmiş olan İnal, yeni kitabıyla da heyecan yaratmaya devam ediyor. Lilith Tomarları ile okurlarıyla buluşan Gülseli İnal, usta kaleminden satırlara dökülmüş şiirleri bir araya getirmesi ile edebiyat dünyasında yeniden heyecan yaratıyor.