Haftaya Bakış (287): Ünlülere uyuşturucu gözaltısı | Süreç, komisyon, Demirtaş | Gazze’nin iç politikaya etkisi

Haftaya Bakış’ın bu bölümünde Ruşen Çakır ve Kemal Can, Selahattin Demirtaş’ın durumu ve komisyon sürecini, ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu ve gözaltıları, Gazze’de yaşanan gelişmelerin Türkiye iç politikasına etkisini konuşuyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma suçundan 19 ünlü isim hakkında soruşturma başlattı. Şarkıcı, oyuncu ve sosyal medya fenomenlerinin bulunduğu listeye operasyon düzenlendi. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri 8 Ekim Çarşamba sabahı erken saatlerde eşzamanlı operasyon yaptı.

Aralarında İrem Derici, Hadise Açıkgöz, Dilan Polat, Engin Polat, Demet Evgar, Berrak Tüzünataç, Kubilay Aka, Kaan Yıldırım, Özge Özpirinçci, Duygu Özaslan, Zeynep Meriç Aral Keskin, Mert Yazıcıoğlu, Feyza Altun, Derin Talu, Deren Talu, Birce Akalay, Metin Akdülger ve Ceren Moray Orcan’ın yer aldığı 19 kişi evlerinden alındı. Ziynet Sali ve Simge Sağın ise yurtdışında bulunduğu için işlemlere katılmadı.

Haftaya Bakış (287): Ünlülere uyuşturucu gözaltısı | Süreç, komisyon, Demirtaş | Gazze’nin iç politikaya etkisi
Haftaya Bakış (287): Ünlülere uyuşturucu gözaltısı | Süreç, komisyon, Demirtaş | Gazze’nin iç politikaya etkisi

Gözaltı değil, ifade alma işlemi

Savcılık tarafından yapılan açıklamada bu işlemin gözaltı olmadığı vurgulandı. Jandarma ekipleri ünlü isimleri Maslak’taki İl Jandarma Komutanlığı’na götürdü, burada ifadeleri alındı. Ardından kan, idrar ve saç örneklerinin alınması için Yenibosna’daki Adli Tıp Kurumu’na sevk edildiler. Adli Tıp’taki işlemlerin ardından ünlüler Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü.

Sağlık kontrollerinden geçen isimler tekrar İl Jandarma Komutanlığı’na getirildi. Akşam saatlerinde tüm işlemler tamamlandı, 19 ünlü isim serbest bırakıldı. Haklarında herhangi bir gözaltı kararı bulunmadığı belirtildi.

Soruşturma ihbar üzerine başlatıldı

İhbar üzerine başladığı belirtilen soruşturmada dosyaya gizlilik kararı getirildi. Avukatlar ihbarın içeriğine dair bilgi alamadıklarını açıkladı. Savcılıktan yapılan açıklamada operasyonun arka planına dair şu değerlendirme yer aldı: “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir uyuşturucu soruşturması var. Mutlaka bu isimlerin adı bir soruşturmada geçti. Ya torbacılara yönelik bir operasyon oldu, onların ifadelerinde geçti. Ya da uyuşturucu çetesine bir operasyon düzenlendi. O operasyonda teknik takip de bu isimlerin adı geçti.”

Adalet Bakanlığı, AİHM’nin Selahattin Demirtaş kararına itiraz etti

Adalet Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2. Dairesi’nin eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği kararın Büyük Daire’de yeniden ele alınmasını talep etti. Başvuru için son tarih 8 Ekim’di. Adalet bakanlığı, kararın kesinleşmesi için gereken üç aylık sürenin dolmasına bir gün kala temyiz başvurusunda bulundu.

AİHM, 8 Temmuz 2025’te Edirne Cezaevi’nde Kobani davası nedeniyle tutuklu bulunan Demirtaş’ın tutukluluğunun kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını ihlal ettiğine karar verdi. Mahkeme ayrıca Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin temyiz başvurusuyla birlikte kararın kesinleşme süreci durdu.

Demirtaş 9 yıldır cezaevinde tutuluyor

Demirtaş, Diyarbakır Başsavcılığı’nın talebi üzerine 4 Kasım 2016’da tutuklandı. Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği, “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “halkı suç işlemeye alenen tahrik etme” suçlarından tutuklama kararı verdi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Demirtaş hakkında çeşitli illerde açılan davalarda yargılama süreci devam etti. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, terör örgütü propagandası yapma suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Bu hüküm kesinleşti.

Turkish Justice Ministry appeals ECHR ruling on Demirtaş_1
Haftaya Bakış (287): Ünlülere uyuşturucu gözaltısı | Süreç, komisyon, Demirtaş | Gazze’nin iç politikaya etkisi

İsrail ve Hamas ilk aşamada anlaştı, ateşkes yürürlüğe girdi

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İsrail ile Hamas’ın ateşkes planının ilk aşamasını onayladığını duyurdu. Trump, “İsrail ve Hamas’ın, barış planımızın ilk aşamasını onayladığını duyurmaktan büyük gurur duyuyorum” dedi. Donald Trump, anlaşmayla birlikte tüm esirlerin çok yakında serbest bırakılacağını vurguladı.

Trump, anlaşmanın İsrail’in güçlü ve kalıcı bir barışa doğru attığı ilk adım olduğunu söyledi, İsrail’in askerlerini üzerinde uzlaşılan hatta çekeceğini belirtti. Ateşkes sürecine katkı yapan ülkelere teşekkür eden Trump, “Bu tarihi ve benzeri görülmemiş olayın gerçekleşmesi için bizimle birlikte çalışan Katar, Mısır ve Türkiye’den arabuluculara teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Haftaya Bakış (287): Ünlülere uyuşturucu gözaltısı | Süreç, komisyon, Demirtaş | Gazze’nin iç politikaya etkisi
Haftaya Bakış (287): Ünlülere uyuşturucu gözaltısı | Süreç, komisyon, Demirtaş | Gazze’nin iç politikaya etkisi

İmzalar atıldı, ateşkes yürürlüğe girdi

İsrail ile Hamas, Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde yürütülen müzakerelerde anlaşmaya vardı.

Mısır basını ise ateşkesin saat 12.00’de imzalanarak yürürlüğe girdiğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı anlaşmayı “memnuniyetle” karşıladıklarını söyledi, “Ateşkesin iki yıldır devam eden soykırımı sona erdirmesini temenni ediyoruz” dedi.

Kemal Can ve Ruşen Çakır ünlülere uyuşturucu gözaltısını, Demirtaş’ın durumunu ve Gazze’nin iç politikaya etkisini konuştu.