20 yıl sonra bir ilk: Rusya, Zafer Günü’nde silah sergilemeyecek

Rusya Zafer Günü

İSTANBUL (Medyascope) – Rusya, 9 Mayıs Zafer Günü’nde neredeyse 20 yıl sonra ilk kez tank, zırhlı araç ve füze sistemlerine yer vermeyecek. Kararın arkasında, Ukrayna’nın uzun menzilli drone saldırılarına ilişkin güvenlik kaygıları var.

Haberin özeti:
Bu özet yapay zekâ tarafından hazırlanmış ve editör tarafından kontrol edilmiştir.
  • Rusya, 9 Mayıs Zafer Günü geçidinde ilk kez askeri araçlar ve füze sistemleri sergilemeyecek.
  • Bu karar, Ukrayna’nın uzun menzilli drone saldırıları nedeniyle alındı. Moskova, tören öncesi askeri araçların güvenliğinden endişe duyuyor.
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için Zafer Günü, Rus kimliğinin önemli bir parçası ve savaşın meşrulaştırılmasında kullanılıyor.
  • Ukrayna, drone saldırılarıyla Rusya’nın askeri ve ekonomik yapısını hedef alıyor.

Rusya’da Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanyası’na karşı kazandığı zaferi anmak için her yıl 9 Mayıs’ta düzenlenen Zafer Günü geçidi, bu yıl askeri araçlar olmadan yapılacak.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kızıl Meydan’daki törende zırhlı araçların ve füze sistemlerinin yer almayacağını açıkladı. Bakanlık, kararın “mevcut operasyonel durum” nedeniyle alındığını bildirdi. Askeri okullardan öğrencilerin ve gençlik askeri kurumlarının da geçide katılmayacağı belirtildi.

Kremlin ise yaptığı açıklamada, törendeki değişikliklerin nedeninin “Ukrayna’nın terör faaliyetleri” olduğunu savundu.

Rusya’da geçen yıl Zafer Günü’nde düzenlenen geçit töreninden.

Moskova drone saldırısından mı endişeli?

Rus askeri blog yazarları ve uzmanlar, Moskova’nın Ukrayna’nın uzun menzilli drone saldırılarının geçit öncesinde ya da tören sırasında askeri araçları hedef alabileceğinden endişe ettiğini yazdı.

Bağımsız uzman Ruslan Leviev, askeri araçların hazırlık aşamasında da savunmasız olduğunu belirterek, “Araçlar Moskova dışındaki açık eğitim alanlarında park edip prova yaparken drone’larla vurulmaları kolay. Kent merkezinde turistlerin arasında askerleri hedef almak ise o kadar kolay olmaz” dedi.

Zafer Günü Putin için ne anlama geliyor?

Vladimir Putin’in 25 yılı aşan iktidarı boyunca Zafer Günü, Rus kimliği anlatısının merkezine yerleşti. Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgalinden bu yana Kremlin, bu törenleri savaşı meşrulaştırmak için daha yoğun kullanıyor.

Ancak savaşın başlamasından bu yana Zafer Günü geçitleri daha sınırlı hale geldi. Askeri gösteriler küçüldü, yabancı konuk sayısı azaldı. Geçen yılki 80. yıl kutlamaları ise istisnaydı; en az 27 yabancı devlet başkanı törene katılmış, tanklar, roketatarlar ve drone’lar Kızıl Meydan’dan geçmişti.

Ukrayna’nın uzun menzilli drone’ları, Rusya topraklarını neredeyse her gün hedef almaya devam ediyor. Saldırılar çoğunlukla sanayi ve askeri tesislere, petrol altyapısına ve lojistik merkezlerine yöneliyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna Güvenlik Servisi’nin “hassasiyetini” överek hedeflerin 1500 kilometreden daha uzak mesafeden vurulduğunu söyledi. Zelenskiy, “Bu menzilleri artırmaya devam edeceğiz” dedi ve her saldırının Rusya’nın askeri sanayisini, lojistiğini ve petrol ihracatını azaltmayı amaçladığını belirtti.

Petrol gelirleri Rusya’yı ayakta tutuyor

Uzmanlar ise saldırıların ekonomik etkisinin abartılmaması gerektiği görüşünde. Ortadoğu’daki savaşın petrol fiyatlarını yükseltmesi, son aylarda Rusya’nın enerji gelirlerini yüksek tuttu. Bu nedenle Moskova, bazı rafinerileri saldırı altında olsa da enerji ihracatından milyarlarca dolar kazanmaya devam ediyor.

Kaynak: Guardian

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.