Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

50589 kişi KHK ile kamu kurumlarından ihraç edildi

Kanun Hükmünde Kararname ile Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile irtibatı bulunduğu iddiasıyla kamu kurumlarındaki çok sayıda çalışanın görevlerine son verildi.

Kamudaki işlerine son verilenlerden 28 bin 163’ü Milli Eğitim Bakanlığı, 2 bin 18’i Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, 733’ü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, 1.519’u Diyanet İşleri Başkanlığı, 439’u Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve 2 bin 436’u Yükseköğretim kurumlarından oluşuyor. Kararname ile güvenlik açısından pasaportları iptal edilen kişilerin eşlerine ait pasaportları da genel güvenlik bakımından mahzurlu görülmesi halinde İçişleri Bakanlığı’nca iptal edilebilecek.

Üniversitelerden ihraç edilen öğretim üyeleri arasında “Barış için Akademisyenler” bildirisine imza atan akademisyenlerden bazıları da yer alıyor.

Barış İçin akademisyenler

İhraç edilen isimler arasında, Prof. Onur Hamzaoğlu, Prof. Ümit Biçer, Prof. Nilay Etiler, Prof. Kuvvet Lordoğlu, Doç. Gülseren Adaklı, Doç. Yücel Demirer, Doç. Candan Badem, Yar. Doç. Hakan Koçak, araştırma görevlileri İlkay Kara, Nail Dertli, Ahmet Ozan Değer, Onur Can Taştan, Vahdet Mesut Ayan Celil Kaya, Yasin Durak ve Aysun Gezen bulunuyor.

Yarbay Mehmet Alkan ordudan ihraç edildi

Kararname ile Yarbay Mehmet Alkan da ordudan ihraç edildi. Mehmet Alkan’ın, geçen yıl Ağustos ayında şehit olan kardeşinin cenaze töreninde söylediği sözler büyük yankı uyandırmıştı. Yarbay, “Düne kadar çözüm diyenler ne oldu da sonuna kadar savaş diyor. Saraylarda 30 tane korumayla gezip, zırhlı arabalara binip ‘Şehit olmak istiyorum’ diye bir şey yok” sözleriyle hükümete tepki göstermişti.

Belediyelere kayyum atanabilecek

Hükümet daha önce belediyelere kayyum atamak için meclise torba yasası sunmuş ancak muhalefet partilerinin tepkisi nedeniyle düzenlemeyi geri çekmişti. Hükümet aynı düzenlemeyi bu kez KHK olarak yürürlüğe koydu. Yeni düzenleme uyarınca, “terör örgütüne destek verdiği” iddiasıyla, Büyükşehir Belediye başkanları ya da il belediye başkanları İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alınabilecek ve ilgili belediyelere İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atayabilecek.

Emekli savcı ve hakimler göreve dönebilecek

Resmi Gazete’de yayımlanan KHK ile hakimlik ve savcılık mesleğinden kendi istekleriyle emekli olan ve tekrar mesleğe dönmek isteyenler, 2 ay içinde başvuruda bulunmaları ve mesleğe kabulde aranan nitelikleri kaybetmemiş olmaları şartıyla tekrar mesleklerine dönebilecek.

33 bin 838 kişi tahliye edildi

Olağanüstü Hal kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde kararnamelerle binlerce kişiye tahliye yolu açılmıştı. Bakanlar kurulunda bilgi toplantısında konuyla alakalı açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, şu ana kadar 33 bin 838 kişinin tahliye edildiğini söyledi.

İhraç edilenlerin tam listesi, aşağıdaki Kanun Hükmünde Kararname’lerde yer alıyor

672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname

673 sayılı Kanun Hükmünde Kararname

674 sayıl Kanun Hükmünde Kararname

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler