Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Dakota yerlileri çevre direnişinde ilk zaferi kazandı

ABD’de, Kuzey Dakota’daki yerli halkın kutsal bulduğu su kaynakları ve topraklardan geçmesi planlanan Dakota Boru Hattı Projesi’ni durdurmak için bir süre önce başlayan protestolar sonuç verdi. ABD ordusu, yetkisi altındaki bu toprakların boru hattının inşası için kazılmasına şimdilik izin vermeyeceğini bildirdi.

8

Ordunun sivil işlerden sorumlu biriminin sekreteri Jo-Ellen Darcy yaptığı yazılı açıklamada, yerli halkın kullandığı temiz su kaynaklarını kirleteceği de öne sürülen boru hattı projesi için alternatif yollar aranacağını belirtti. Karar yerli halk ve onlara destek veren sayısız aktivist ve çevre kuruluşu tarafından coşkuyla karşılandı.

3.7 milyar dolar değerindeki boru hattı projesi aleyhindeki protestoların merkezi, hattın güzergahı üzerindeki ve Sioux yerlilerinin yaşadığı Standing Rock bölgesi olmuştu. Sioux yerlileri ve destekçileri Standing Rock’a projeye karşı çıkmak için kurdukları çadırları proje iptal edilene kadar kaldırmayacaklarını belirtmişti.

2

 

Yerlilerin sözcüsü Dave Archambault II, ordunun kararından duyduğu memnuniyeti şu kelimelerle ifade etti: “Hükümetin bu kararını canı gönülden destekliyoruz ve Başkan Obama, ABD Ordusu, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın tarihin akışını düzeltmek ve doğru olanı yapmak için attıkları adımların gerektirdiği cesareti büyük bir minnettarlıkla kutluyoruz.”

Trump faktörü

Yerli halk ve onların mücadelesinin destekçileri karardan memnun olsalar da temkini elden bırakmamaya çalışıyorlar. Keza, projeyi yapan şirketin hissedarlarından olan Donald Trump, seçim sürecinde birkaç defa projenin bitmesini desteklediğini belirtmişti. Şirketin temsilcilerinden biri de ordunun kararının ardından yaptığı açıklamada “kesinlikle boru hattının güzergahı değiştirilmeden bitirilmesini bekliyoruz” dedi.

Trump’ın göreve başlamasının ardından kararın geri döndürülmesi mümkün. Ancak yerli halk, alternatif güzergahlarla ilgili bir araştırma yapılmadan böyle bir kararın alınması durumunda haklarını aramak için mahkemeye başvuracaklarını belirtti. Uzmanlara göre böyle bir durumda ordunun kararı boru hattının yapımına karşı olanların elini güçlendirecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.