Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’deki iç savaştan Rio Olimpiyatları’na: Yusra Mardini

Hazırlayan: Oral Orpak

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde devam eden Olimpiyat oyunlarında ilk kez bir mülteci takımı yer alıyor. Olimpiyat Komitesi tarafından mülteci konumundaki sporculardan seçilen takımda 10 sporcu yer alıyor.

refugee

“Dünyadaki tüm mültecilere bir umut mesajı vermek istiyoruz” söylemiyle oluşturulan bu takım “Mülteci Olimpiyat Atletleri” takımı olarak adlandırılıyor. Takım, Dünya’da yerinden edilen 65 milyon insanı temsil ediyor. Takımdaki sporcuların bütün masrafları Olimpiyat Komitesi tarafından karşılanıyor.

43 kişilik sporcu havuzundan seçilen 10 kişilik bu takımda Suriye’deki savaştan kaçan 18 yaşındaki yüzücü Yusra Mardini de var.  Yusra, savaş başlamadan önce Şam’da yaşıyordu.  Babası yüzme antrenörü olan Yusra, küçükken başladığı yüzmenin ileride hayatını kurtaracağını bilmiyordu.

YT3yv4wH

Savaştan kaçarken Suriye’den Türkiye’ye geçen Yusra, birçok zorlukla karşılaşmış. Bir bot ile Yunanistan’a geçerken denizde hayatta kalma mücadelesi verdi. Bu mücadeleden iyi bir yüzücü olduğu için kurtulmayı başardı. 20 kişilik botla Yunanistan’a geçmeye çalışırken denizde mahsur kaldılar.  Yusra ve kendisi gibi yüzücü olan ablası, suya atlayarak 3 saat boyunca botu güvenli bir yere yüzerek itmişler.  Yüzücülüğü belki de onu diğer mültecilerin yaşadığı talihsiz kaderi yaşamaktan alıkoydu.

Yunanistan’a ulaştıktan bir ay sonra Almanya’ya geçen Yusra, burada Mısırlı bir tercüman yardımıyla kısa sürede “Wasserfreunde Spandau 04” takımına katılmış. Olimpiyatlara katılmayı hedefleyen Yusra, antrenörü ile birlikte aylarca seçmelere hazırlandı. Olimpiyat Komitesi Yusra’yı “Mülteci Olimpiyat atletleri Takımı”na seçince, Rio’daki Olimpiyat oyunlarına katılma hayali gerçekleşmiş oldu. Suriyeli yüzücü, kadınlar 100 metre serbest ve 100 metre kelebekte mücadele ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.