Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akdeniz’de binlerce Afrikalı göçmen kurtarıldı

İtalya sahil koruma görevlilerinin açıklamalarına göre 6,500’e yakın göçmen denizden kurtarıldı.

30 Ağustos günü, Libya’nın Sabratha şehri kıyılarının 20 kilometre açıklarında 40 eşzamanlı operasyon gerçekleştirildi. Operasyonlar sırasında çekilen görüntülerde göçmenlerin görevlileri görünce sevindikleri ve denize atlayarak kurtarma gemilerine doğru yüzdükleri, bir kısmının bebekleriyle güvertede bekledikleri görülüyor.

5475

Kurtarılan göçmenlerin çoğu Eritre ve Somalili. Mart ayından beri Türkiye ile Avrupa Birliği tarafından imzalanan anlaşma nedeniyle Türkiye ve Yunanistan arasındaki göçmen hareketliliğinde gözle görülür bir azalma varken, Libya ve İtalya arasındaki geçişler rekor seviyelerde devam ediyor. Sadece bu yıl içerisinde 100 bin göçmen Kuzey Afrika’dan İtalya’ya doğru yola çıktı. Bu sayı 2014’te kaydedilen rekor sayının biraz altında. Göçmenler için Uluslararası Organizasyon’un (IOM) açıklamalarına göre ise 275 bin kişi daha yola çıkmak için bekliyor. Libya’daki istikrarsız ortam ve iç savaş durumu birçok kaçakçının ülkede rahatça hareket etmesine imkan sağlıyor.

_90963811_mediaitem90963810

Bu yıl içerisinde kaçak göçlerin çoğu Nijerya ve Fildişi Sahili’ndeki iç savaş ve yoksulluk ya da Eritre ve Gambia’daki diktatörlük nedeniyle gerçekleşiyor.

Göçmenlerin çoğunun ilk durağı Libya oluyor. Göçmenler burada genellikle köle gibi çalıştırılıyor ya da fidye için kaçırılıyor. Geçtiğimiz günlerde Sınır Tanımayan Doktorlar’dan bir yardım çalışanı Libya’daki göçmenler için şu yorumu yapmıştı: “En güçlü hayal gücüne de sahip olsanız, onların maruz kaldığı şiddeti hayal dahi edemezsiniz.”
Pazar günü yapılan bir başka operasyonda aynı bölgede 1,100 göçmen daha kurtarılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.