Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kim ne dedi? Ankara ile Bağdat arasında gerilim nasıl tırmandı?

Türk askerlerinin Başika Kampı’ndaki varlığı ve planlanan Musul Operasyonu’na ilişkin olarak Ankara– Bağdat arasındaki gerilim gittikçe artıyor, Washington da Bağdat’a daha yakın gözüküyor.

Bağdat yönetiminin Türk askerlerinin Başika Kampı’ndan çekilmesini talep etmesinden itibaren tırmanan gerilimin kronolojisi şöyle:

5 Aralık 2015 Irak Başkabakanı İbadi: “Irak’ın egemenliği ciddi bir şekilde ihlal ediliyor. Türkiye, iyi komşuluk ilişkilerine saygı göstererek derhal Irak topraklarından çekilmelidir.”ibadi11 Aralık 2015 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Biz davete icabet olarak Irak’a geldik. Irak merkezi yönetimi oradan ülkemize yapılacak herhangi bir terör saldırısına tedbir alamazsa, tedbiri biz alırız. Neredeyse bir buçuk yıl zaman geçti. İnsana sormazlar mı, bir buçuk yıldır neredeydiniz? Oradaki askeri geri çekmek söz konusu olamaz.”

17 Aralık 2015 ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden: “ABD, Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı duyuyor. Türkiye’den de aynısını bekliyoruz. Türk askeri bir an önce bölgeden çekilmeli!”bi

18 Aralık 2015, Musul Eski Valisi ve Başika’daki Haşdi Vatani güçlerinin komutanı Esil Nuceyfi: “Başta Bağdat Türkiye’yi destekledi fakat Şii grupların ve İran’ın etkisiyle tutumunu değiştirdi.”

30 Aralık 2015 Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi: “Türkiye’nin askerlerini Başika’dan tamamen çekmemesi halinde askeri operasyonu düşünmek zorunda kalacağız.”

4 Ekim 2016 Irak Temsilciler Meclisi: “Türkiye’nin Musul’a bağlı Başika’daki askeri varlığını kabul etmiyoruz. Aldığımız karar, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’nin çağrılıp nota verilmesi, Türk güçlerinin ‘işgalci güçler’ olarak sayılması ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması, Türk güçlerinin Irak’a girmesini talep edenler hakkında yargıya başvurmak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının kınanması ve kabul edilmediği, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi, Türk güçlerinin ülkeden çıkarılması için hükümetin BMGK ve BM’ye acilen başvurması, hükümetin ayrıca ülkenin egemenliğinin korunması için siyasi ve diplomatik yollara başvurması talebini içeriyor.”

4 Ekim 2016 T.C. Dışişleri Bakanlığı: “Irak Meclisi’nin 4 Ekim 2016 tarihinde aldığı kararı kınıyoruz. Özellikle söz konusu kararın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ediyor ve kabul edilemez buluyoruz.”

5 Ekim 2016 Irak’taki Uluslararası Koalisyon Gücü sözcüsü Yarbay John Dorrian, “Irak topraklarında bulunan Türkiye ordusu, Irak Hükümeti tarafından ve resmi izinle gelmemiştir ve yasa dışıdır”

5 Ekim 2016 Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: “Irak, Iraklılarındır, Suriye, Suriyelilerindir. Türkiye’nin Başika’daki varlığı Musul’un DEAŞ tarafından işgalinden sonra ortaya çıkan bir zorunluluk dolayısıyladır. Musul DEAŞ tarafından bir günde işgal edildiğinde Irak hükümeti neredeydi? Yine bir çok Irak şehri bir günde işgal edildiğinde uluslararası camia neredeydi? Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Başika’daki varlığı ya da şu anda Suriye topraklarındaki operasyon dolayısıyla hiç birisi işgalci bir amaçla değildir. O ülkelerin iç işlerine karışmak amacıyla değildir”nu

6 Ekim 2016 Pentagon Sözcüsü Matthew Allen: “Yarbay Dorrian brifinglerinde bu tür bir ifadeyi hiç kullanmamıştır; onun sözleri yanlış yorumlanmış olmalı.”

6 Ekim 2016 Irak Dışişleri Bakanlığı: “Bakanlığımız, Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğünü ihlal etmesi ve içişlerine karışmasıyla ilgili Güvenlik Konseyi’nin acil toplanmasını talep ediyor.”

6 Ekim 2016 Irak Başbakanı İbadi: “Türk askeri kendini piknikte sanmasın. Ankara’nın ısrarı bölgesel bir savaş doğurabilir.”

7 Ekim 2016 Başbakan Binali Yıldırım: “Bizim Irak’ın toprağıyla, toprak bütünlüğüyle, hasmane düşmanca bir tutumumuz yok. Bölgenin huzur bulması için sorumluluk taşıyoruz. Bağdat hükümeti buna takılacağına, yıllardır bağrında beslediği ve Türkiye’nin canını yakan terör örgütüne karşı yapacağı bir şey varsa önce onu yapsın sonra konuşsun.”

11 Ekim 2016 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Şu anda Irak’ta, yakında da Musul’da yapılacak operasyonlara aynı anlayışla, nasıl Cerablus’ta katıldıysak, nasıl Rai’de katıldıysak, evet şimdi yine söylüyorum. Şahsıma hakaretler ediyor, sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin, Irak’tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu? Irak’ın Başbakanı. Önce haddini bil… Şu anda kendileri Başika üssünü kurmamız için Sayın Davutoğlu döneminde bizlere talepleri var, bunların hepsinin canlı kayıtları var ve bugün yarın bunların hepsi televizyonlarda yayınlanacak. Buna rağmen Başika üssüne girilmiştir, şimdi diyor ki; ‘Buradan çekilin.’ Türkiye Cumhuriyeti’nin ordusu sizlerden talimat alacak kadar kalitesini kaybetmiş değildir. Gereği neyse bunu biz gerektiği şekilde bugüne kadar nasıl yaptıysak yapmaya devam edeceğiz”

11 Ekim 2016 Irak Başbakanı İbadi: “Biz sizin düşmanınız değiliz. Topraklarımızı insanımızın kararlılığı ile kurtaracağız, görüntülü konuşmayla değil.”

11 Ekim 2016 Başbakan Binali Yıldırım: “Irak’la, Suriye’yle ne gönül bağı ne de fiziki bağı olan birçok ülke orada cirit atarken, ülkemizin, bölgemizin güvenliğini sağlamak için bizim oradaki varlığımıza, faaliyetimize laf edenler kusura bakmasın, abesle iştigal ediyorlar.”

11 Ekim 2016 Şii milislerin sözcüsü Cevad el-Tilbawi: “Musul’daki Türk birlikleri meşru bir hedef olacak. Türk askerleriyle, IŞİD’e nasıl muamele ediyorsak, o şekilde davranacağız.”

13 Ekim 2016 Sadr grubu lideri Şii din adamı Mukteda es-Sadr: “(Erdoğan’a hitaben) Güçlerinin Irak topraklarındaki varlığı meşru değil. En iyisi bu güçlerini saygın bir şekilde Musul’dan çıkarman, aksi takdirde kovulacaklar.”sadr

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.