Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NATO’da görevli TSK personelinde büyük operasyon

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye, Avrupa ve ABD’deki birçok NATO çalışanını görevden aldı.

Reuters’ın 12 Ekim’de yaptığı habere göre en son 27 Eylül’de 149 askeri görevli üç gün içinde Almanya, Belçika, Hollanda ve İngiltere’deki görev yerlerinden ülkeye dönmeleri için emir aldı. Türkiye’ye dönen subayların büyük bir kısmı görevden alındı ya da tutuklandı. Şu ana kadar NATO’da görev yapan yaklaşık 400 asker işten çıkarıldı.n1Reuters’ın haberine göre NATO’daki görevden almalar ve Erdoğan’ın Rusya’yla yakınlaşması, Türkiye’nin bundan sonra izleyeceği stratejiyle ilgili soru işaretleri doğuruyor. Şu anda Türkiye’nin, NATO’nun Brüksel’deki merkezindeki 50 askeri görevlisinden geriye sadece 9 kişi kaldı ve Türk askeri temsilcileri yapılan en son toplantıda yer almadı.

Geri çağırılan personelin bir kısmı, çeşitli nedenlerle Türkiye’ye dönmedi. Reuters, görevden alınan iki subayın veda amacıyla yazdığı e-postalara ulaştı. Bu e-postalara göre Türkiye’ye dönmeyi reddedenlerin pasaportları iptal edildi ve banka hesapları donduruldu. Bu kişilerin Türkiye’deki yakınlarına yurt dışına çıkış yasağı getirildi ve içlerinden bazıları gözaltına alındı.

NATO’lu bir yetkili Reuters’a, Türkiye’nin darbenin sorumlularını yargı önüne getirirken hukukun üstünlüğüne saygı göstereceğine inandıklarını söyledi. Ankara’dan üst düzey bir yetkiliyse bazı askeri görevliler ve diplomatları geri çağırdıklarını, geri dönmeyi reddedenlerden sığınma başvurusu yapanlarla ilgili olarak müttefik ülkelerin işbirliği yapmasını umduklarını belirtti.

Reuters’ın ulaştığı e-postalardan birinin başlığı “Talihsiz bir veda.” E-postayı yazan Albay Aziz Erdoğan, görevden alınmalarının asıl nedeni olarak, darbeyle ilişkili oldukları iddiasını değil, Batı kurumlarında eğitim görmüş ve laik bir yaşam tarzına sahip olmalarını gösterdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.