Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump: “Ne şirret kadınsın” Clinton: “Putin’in kuklasısın”

 

Dün gece ABD başkan adayları Hillary Clinton ve Donald Trump üçüncü ve son canlı televizyon yayını tartışması için karşı karşıya geldi. Bu sefer de, bir önceki tartışmaya benzer bir şekilde, adayların izlemeyi öngördükleri politikalardansa tartışma esnasında yapılan skandal açıklamalar ve iki adayın birbirlerine hakaretleri ön plana çıktı.

Clinton, Trump pick up big wins

Tartışmanın en çok konuşulan konusu Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Trump’ın seçim sonuçlarını tanımayabileceğini ima etmesi oldu. Daha önce de benzer açıklamalar yapan Trump, moderatörün seçim sonuçlarını tanıyıp tanımayacağını sorması üzerine “Bunu sana vakti gelince söyleyeceğim, seni şimdilik cevapsız bırakıyorum” dedi. Bunun üzerine Clinton, Trump’ın tutumunun ABD’nin 240 senelik demokrasi geleneğine uygun olmadığını belirtti.

Putin kavgası

Dış politika tartışılırken konu Rusya’ya geldiğinde gecenin öne çıkan anlarından biri yaşandı. Clinton Trump’ı, Putin’e gereğinden fazla yakın olmakla ve Rusya’nın Clinton kampanyasının e-postalarını sızdırmasına sessiz kalmakla suçladı. Bunun üzerine Trump, Putin’in Clinton’a hiç saygı duymadığını söyledi. Clinton’ın buna cevabıysa “Evet, çünkü ABD başkanı olarak bir kuklayı tercih edecektir” oldu.

Konu Trump’ın vergilerine geldiğindeyse, Clinton rakibinin on sekiz yıldır vergi ödemediğini öne sürdü. Trump’ın cevabı “ne kadar şirret bir kadın” oldu.

Dün gece kürtaj konusu da şiddetli bir tartışmaya neden oldu. Clinton, hamileliğin ileri aşamalarında olsa da annenin sağlığı tehlike altındaysa her koşulda kürtaj yapılması gerektiğini ve başkan olarak bunu destekleyeceğini söyledi. Trump ise buna karşı çıktı ve kürtaj kısıtlamalarının eyaletler düzeyinde belirlenmesi gerektiğini savundu.

Meksika’ya duvar

duvar
ABD-Meksika sınırı

İki adayın birbirlerinden ciddi ölçüde farklılaştığı önemli bir diğer konuysa göçmenler. Trump, daha öncekine benzer bir şekilde sınır güvenliğini artırmanın öneminden bahsetti ve Meksika sınırına duvar örme isteğini yineledi. Clinton ise, kendisinin de sınırın daha iyi korunması için çalışacağını; ama ABD’nin göçmenlerden oluşan bir ülke olduğunu ve sınır dışı edilmelerin hukuka uygun olması gerektiğini belirtti.

ABD’yi yeniden harika bir yer haline getireceği iddiasıyla kampanyasını sürdüren Trump, daha önce sık sık dile getirdiği gibi birçok iş imkanı yaratacağını vaat etti, ABD’nin ticaret anlaşmalarını eleştirdi ve taraf ülkelerle yeniden pazarlık yapacağını söyledi. Clinton ise ekonomiyle ilgili serbest ticaretten yana çizgisini koruyarak orta sınıfları gözetecek iktisadi planlar yürürlüğe koyacağını belirtti.

Uzmanlar Trump’ın en iyi performansı sonuncu tartışmada gösterdiğini belirtiyorlar ancak daha önceki skandal yaratan açıklamalarından sonra kendisini desteklemeyeceğini açıklayan Cumhuriyetçileri geri getirebilecek kadar da başarılı olmadığı kanısındalar. Dün gece yapılan izleyici anketlerine göre ise tartışmanın galibi Hillary Clinton. Dünyanın sonucunu merakla beklediği ABD başkanlık seçimleri 8 Kasım’da yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.