Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AIDS ABD’ye sanılandan çok önce gelmiş

Bilim dergisi Nature’da çıkan bir makalede Kanada Havayolları’nda uçuş görevlisi olan Gaétan Dugas’ın AIDS salgınını tüm ABD’ye yayan ilk kişi olduğu tespitinin gerçeği yansıtmadı açıklandı. AIDS salgınının tarihi boyunca “İlk Hasta” (Gaétan Dugas) miti hiç eskimeyecek gibi görünüyordu. Dugas’ın dünya çapında ses getiren H.I.V virüsünü Haiti’den ya da Afrika’da kaptıktan sonra 1984 yılında ölmeden önce birçok insana bulaştırdığı söyleniyordu.

aids-yuruyus-1-ilk-resim-1983

New York Times gazetesinin, Nature’dan aktardığına göre, araştırmacılar ABD’de görülen H.I.V virüsünün ilk olarak 1967’de Zaire’den Haiti’ye geçen virüsün yapısına dayandığını ortaya çıkardılar. Yeni bulgulara göre virüs 1971’de New York’a, 1976 yılında da San Francisco’ya sıçramış.

Son araştırmalar Amerika’daki ilk AIDS hastası olduğu iddia edilen aslen Kanada’nın Quebec bölgesinden olan Gaétan Dugas’ın kan örneğinin 1983’de alındığını ve bu kan örneğinde bulunan virüsün 1974 yılından New York’a gelmeden önce hastaya bulaştığını ortaya koydu.

AIDS haritası

Araştırmacılar aslında Dugas’ın ilk hasta olmadığını ve bunun araştırma belgelerindeki bir yanlış okumadan kaynaklandığını belirtiyorlar. Virüsün çıkış noktası Güney Kaliforniya dışında olduğu için hasta etiketi de yer isimlerine göre belirtilmiş. Fakat İngilizce “O” harfinin sıfır sayısı ile karıştırılması sonucu, sonraki hasta sınıflandırılmalarında Dugas “ilk hasta” (patient zero) olarak etiketlenmiş.

O yıllarda AIDS hastaları ile çalışan Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Ulusal Enstitüsü direktörü Dr. Anthony S. Fauci, “ilk hasta” mitinin o yıllarda çok mantıklı olduğunu, zira oldukça az veriye bağlı sonuçlarla ilerleyebildiklerini söylüyor. Araştırmalar, yeni bulguların Kanada Quebec’ deki Sherbrooke Üniversitesi’nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Jacques Pépin 2011 yılında AIDS’in Çıkış Noktası adlı makalesinde yayımladığı bilgilerle uyuştuğunu da gösteriyor.

1983-haziran-aids-salgini-icin-yuruyus

Dr. Pépin, Afrika kolonilerinden alınan genetik araştırma kayıtlarından yola çıkarak H.I.V. virüsünün 1960’lı yıllarda Kinşasa bölgesinden Haiti’ye geçtiğini saptamıştı. Birleşmiş Milletler 1960’lı yıllarda Haiti’den bine yakın kişiyi Belçika Kongosu’nda çalışmak için istihdam etmişti. Virüsün bunlardan biri veya birkaçı tarafından Haiti’ye taşındığı sanılıyor.

aids-adam

Dr. Pépin Hemo-Caribbean adlı kan toplama şirketinin steril olmayan koşullar altında topladığı 1.600 ünite kanın H.I.V. virüsü taşıdığını ve bu kan örneklerinin 1978 ve 1979 yıllarında New York ve San Francisco’da hepatit B aşısı yapmak için kullanıldığını saptadı. Arizona Üniversitesi’nden biyolog Michael Worobey bu aşı çalışması sırasında H.I.V. virüsü taşıyan kan örneklerini Haiti’den gelen kan örnekleri ile karşılaştırdıklarında her bir H.I.V. virüsünün ne zaman ve nerden geldiğini açıklayabildiklerini söyledi. Araştırmalar sonucunda birçok Afrika H.I.V. virüs grupları arasında Haiti kaynaklı olanının New York’da karşılaşılan H.I.V virüsünün ana kaynağı olduğu ortaya çıktı.

“İlk hasta” mitinin ABD çapında olay yaratmasıysa Randy Shilts’in “ Ve Orkestra Çalmaya Devam Ediyor” adlı kitabıyla olmuştu. Kitapta Dugas’ın kontrolsüz cinsel ilişki yaşayan, sorumsuz ve taşıyıcı

olduğunu partnerlerine söylemeyen sert bir karakter olarak nitelendirilmesi “ilk hasta” mitinin de popülerlik kazanmasına sebep olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.