Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi öğrencileri: “Seçilmiş rektörümüz atansın”

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 676 sayılı KHK ile rektörlük seçimlerinin kaldırılmasını protesto etti. Öğrenci Temsilciliği Kurulu’nun “Seçilmiş Rektörümüz Atansın” başlıklı çağrısıyla Güney Kampüs’te toplanan yüzlerce öğrenci, “demokrasi halkaları” adını verdikleri halkalar oluşturdu. Rengarenk balonların ve “Seçilmiş Rektörümüz Atansın” pankartının çevresindeki öğrenciler, hep bir ağızdan bildiri okudu.

(Video: Dinamik Gazete)

Okunan bildiride “Unutulmamalıdır ki Boğaziçi Üniversitesi öğrencisiyle, akademisyeniyle ve çalışanlarıyla tıpkı geçmişte olduğu gibi üniversite iradesini yok sayacak bir yöneticiyi asla kabul etmeyecektir. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri olarak akademimize huzursuzluk ve adaletsizlikten başka bir şey getirmeyecek olan Kanun Hükmünde Kararname’nin geri çekilmesini ve  yüzde 86 ile seçilmiş rektörün göreve atanmasını talep ediyoruz” denildi.

Hâlâ bir rektör atanmamış olan Boğaziçi Üniversitesi’nde geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan rektörlük seçimlerinde, önceki rektör Gülay Barbarosoğlu oyların yüzde 86’sını almıştı. Ayrıca geçtiğimiz hafta da Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bir protesto düzenleyerek, rektörlük seçimlerinin iptal edildiği KHK’nın kaldırılmasını talep etmişti.

ODTÜ akademisyenlerinden KHK protestosu

odtu-1

Ortadoğu Teknik Üniversitesi akademisyenleri de, bugün kampüste yaptıkları açıklamayla, rektörlük seçimlerinin kaldırıldığı KHK’yı protesto etti. Cüppelerini giyerek toplanan akademisyenler, söz konusu KHK’nın geri çekilmesini talep etti. Akademisyenlerin “Son bir haftada yaşadıklarımızla yeni ve korkutucu bir evreye girmiş bulunmaktadır” denilen açıklamada şöyle devam edildi: “Sürecin üniversiteye yansımalarından biri, 29 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan 676 no’lu KHK ile, üniversite yönetimlerinin belirlenmesinde öğretim üyelerine söz hakkı tanıyan rektörlük seçimlerinin yürürlükten kaldırılması olmuştur. 2547 sayılı YÖK yasasında tanımlanmış halini dahi yeterli görmediğimiz bu uygulamanın kaldırılmasını demokrasinin toplumsallaşması ve kurumsallaşması açısından kabul edilemez buluyoruz.

odtu-2

ODTÜ’lü öğrenciler de, akademisyenlere destek için yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte “Ferman YÖK’ün Üniversiteler Bizimdir” pankartı taşındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.