Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mor Çatı: “Feminist Dayanışma ile 25 Yıl”

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı 25 yaşında. Mor Çatı, 25 yıllık çalışmanın hikayesini ‘Feminist Dayanışma ile 25 Yıl’ adlı bir kitapta topladı.

Şiddetle yüz yüze olan kadınlarla dayanışmayı sürdürmek, aile içi şiddete karşı mücadeleyi yaygınlaştırmak için kurulan Mor Çatı, tam 25 senedir şiddete karşı kadınlarla dayanışıyor ve birlikte mücadele ediyor.

Mor Çatı Derneği 1990 yılında aile içi şiddete maruz kalan kadınlarla birebir dayanışma gösterebilmek ve sığınak açmak amacıyla kuruldu. Derneğin kurucuları 1987 yılında gerçekleşen Dayağa Karşı Kampanya’nın örgütlenmesinde yer alan bir grup feministti.

Mor Çatı 1995 yılında Türkiye’nin ilk bağımsız sığınağını açtı.

Dernek kurulduğu ilk günden bu yana, şiddetin sorumlusunun, fail olduğunu unutmadan, şiddete maruz kalan kadın ve çocukları yargılamadan dinledi ve ihtiyaç duydukları desteği, kendi imkânları ölçüsünde verdi. Dernek çalışmaları kapsamında bugüne kadar dayanışma merkezinde, 40 bine yakın kadın ve çocuğa sosyal, hukuki ve psikolojik destek verdi. Mor Çatı sayesinde 430 kadına ve 493 çocuğa ise sığınak desteği verildi. Bu destekler sayesinde, birçok kadın, yaşadığı şiddetin ve şiddete maruz kalmasının kendi suçları olmadığının ve şiddetsiz bir hayatı kurabilecek güçte olduklarının farkına vardı.

Mor Çatı’nın faaliyetlerini ve ‘Feminist Dayanışma ile 25 Yıl’ isimli kitabı, Mor Çatı gönüllü avukatlarından olan Özlem Özkan ile konuştuk:

“Kitap Mor Çatı’nın 25. yılı sebebiyle yayınlandı. Erkek şiddetiyle mücadelenin yakın tarihine ışık tuttu. Mor Çatı’nın hem kuruluşu hem mücadeleyi nasıl gördüğü, feminizme bakış açısını aktaran bir yayın haline geldi.”

Birçok kadının emeğiyle oluşturulan kitapta ayrıca Mor Çatı’dan destek almak, Mor Çatı gönüllüsü olmak ve erkek şiddetine karşı mücadele ve yeni yasal düzenlemeler ilgili bilgi veren bölümlerde yer alıyor.

Uzun yıllar Mor Çatı gönüllüğü yapan Melike Keleş kitabı şöyle özetliyor:

“25 yıldır kadın dayanışmasını somutlayan ve birçok kadının emeği olan bir kitap oldu. Hem kadınların gönüllü emeği hem de şiddetten kurtulan kadınların çok büyük emeği var. Onların emeğiyle bu kitap somutlandı.”

Kitaba mor çatıya mail atarak ulaşabilirsiniz. morcati@morcati.org.tr

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler