Dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Halep’te yedi günlük ateşkes ilan edilmesi için sunulan karar tasarısı Rusya ve Çin tarafından veto edildi. İspanya, Yeni Zelanda ve Mısır’ın Konsey’e sunduğu tasarıya Rusya ve Çin dışında Venezüela da karşı çıkarken Angola çekimser kaldı. Konseyin geri kalan üyeleri tasarıya destek verdi.
Bu, Rusya’nın savaşın başlamasından itibaren Suriye’yle ilgili Güvenlik Konseyi’nde veto ettiği altıncı tasarı oldu, bunların beşinde Çin de yine Rusya’yla birlikte veto yetkisini kullanmıştı.
Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitaly Churkin ateşkes önerisine ilişkin olarak şunları söyledi: “Bu tür ateşkesler militanlar tarafından cephanelerini genişletmek ve pozisyonlarını güçlendirmek için kullanılıyor. Bu sadece sivillerin daha fazla acı çekmesine neden olacaktır.”
Büyükelçi Churkin, yaptığı açıklamada ateşkesin ABD ile Rusya arasında başlayan müzakerelere zaman tanımak için de ertelenmesi gerektiğini ve Halep için tek çözümün ABD ile Rusya arasında varılacak bir anlaşma olduğunu belirtti. Bilindiği gibi, Pazartesi günü Rusya, ABD ile şehirde kalmakta ısrarcı olan muhaliflerin Halep’ten çıkmasını sağlamak için bir anlaşmaya varmak üzere görüşmelere başlayacağını belirtmişti.
ABD’nin BM Özel Temsilci Yardımcısı Michele Sison ise Rusya’nın ateşkesi veto etmek için öne sürdüğü sebeplerin “üretilmiş bahaneler” olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Ateşkesin taslağının kabul edilmemesinin sebebi Rusya’nın Halep’teki sivilleri yardım etmektense askeri çıkarlarını korumaya daha fazla önem vermesi. Ruslardan asla gelmeyecek bir tavizi bekleyerek Rusya’nın Güvenlik Konseyi’nde canının istediğini yapmasına izin vermeyeceğiz.”
Rusya muhaliflerle görüştü
Geçtiğimiz Pazartesi günü Ankara’da Halep’teki silahlı muhalifler ile Rus yetkililer gizli bir toplantı için bir araya gelmişti. Middle East Institute’tan Charles Lister, toplantıya katılan muhaliflere dayanarak, söz konusu görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini yazmıştı. Lister’a göre Rusya ilk olarak, El Kaide’yle ilişkisi olan tüm militanların şehri terk etmesi ve ateşkes yapılması halinde insani yardım sağlanması ve Doğu Halep’in sivil bir yönetime devredilmesini önermişti. Ancak birkaç gün sonra bütün muhaliflerin şehirden çekilmesi ve El Kaide’yle ilişkili tüm militanların kendilerini ifşa ederek teslim olmasını talep edince görüşmeler sonuçsuz kaldı.
Muhaliflerin elindeki son şehir düşmek üzere
Rejim güçleri 26 Kasım’da muhaliflerin elindeki Doğu Halep mahallelerine başlattıkları operasyonla muhaliflerin kalesi durumundaki Halep’in önemli bir kısmını ele geçirmeye başarmıştı. Rusların hava bombardımanıyla destek verdiği operasyonun ilk birkaç gününde şehrin en büyük mahallesi Masaken Hanono da dahil olmak üzere Halep’in muhaliflerin elindeki kuzeydoğu bölgesinin tamamı ele geçirilmişti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
En son Karm el-Myassar ve Karm el-Tahan mahallelerinin ardından Kadi Askar ve Karm el-Katerji de ele geçirildi. Kilit bölgelerden biri olan Şa’ar bölgesinin de düşmek üzere olduğu belirtiliyor. Böylece, İran destekli Hizbullah ve Iraklı Şii milislerin kara harekatlarına destek verdiği rejim güçleri kısa bir sürede Doğu Halep’in neredeyse yüzde 60’ını ele geçirmiş oldu. Bölgede 250 bine yakın kişinin kuşatma altında olduğu tahmin ediliyor.