Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lübnan’ın ilk kadın işleri bakanı, bir erkek: Emekli albay Ogasapian

Lübnan’da iki yılı aşkın süredir devam eden siyasi tıkanıklık Başbakan Saad Hariri’nin başkanlığında kurulan kabine ile sona erdi. Ancak, Lübnan’da 30 bakandan oluşan kabinenin 29 üyesi erkek.

lubnan-kabine

İki buçuk yıl boyunca cumhurbaşkansız olan ülkede Hristiyan Michel Aoun’un Cumhurbaşkanı seçilmesinden altı hafta sonra Hariri liderliğinde kurulan kabine, Hristiyan Falanjist Kataeb Partisi dışındaki tüm Müslüman ve Hristiyan partilerinden üyeler içeriyor.

Lübnan, bölgedeki diğer ülkelere kıyasla insan haklarının korunması ve kadınların özgürlüğü konusunda oldukça ileri bir konumda. Ancak kadınların siyasetteki temsili hâlâ çok düşük. Yeni kurulan kabinede sadece bir kadın bakan var ve 128 üyeli parlamentodaki kadın milletvekili sayısı yalnızca dört.

Tüm bunların yanı sıra merkez-sağ Gelecek Hareketi Partisi’nden eski albay Jean Ogasapian’ın yeni kurulan Kadın İşleri Bakanlığı’na atanması ülkede tartışmalara neden oldu. Lübnan’daki feminist örgütler Ogasapian’ın atanmasını protesto etme çağrısı yaptı.

Hariri’nin kurduğu yeni kabine, özellikle sosyal medyada alay konusu oldu. Emekli bir albayın Kadın İşleri Bakanı olmasının dışında diğer bakanların aldıkları eğitimle üstlendikleri görevler arasındaki tezada dikkat çekiliyor: Örneğin Turizm Bakanı fizik okumuş; Kültür Bakanı, kalp ve damar cerrahı; Tarım Bakanı avukat ve Kamu Sağlığı Bakanı ise mühendis.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.