Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Women Matter 2016: Türkiye’de kadının iş gücüne katılım oranı yüzde 30

Dünyanın önde gelen yönetim danışmanlığı şirketlerinden McKinsey & Company ve TÜSİAD işbirliği ile hazırlanan Women Matter 2016 Türkiye raporu açıklandı. Rapor için Türkiye’nin 11 farklı sektöründe faaliyet gösteren 102 farklı büyük şirket çalışanları ile görüşüldü. Rapora göre Türkiye’nin kadının iş gücüne katılım oranı yüzde 30 olarak açıklandı. Kadının lider pozisyonlarında bulunma oranı yüzde 41 ile uluslararası ortalamanın gerisinde kaldı. Raporda finans sektöründe kadının temsili yüzde 56 olurken, liderlik pozisyonlarına çıktıkça kadının iş gücüne katılım oranının düşüş gösterdiği de belirtildi. Rapora göre daha fazla kadın çalışana sahip şirketlerin karlılık oranları sektörlerindeki diğer şirketlerden daha yüksek. Ayrıca rapor, liderlik seviyesinde çeşitliliğin ve kadın çalışan oranının artmasının kurumsal performansı da olumlu etkilediğini açıkladı. Kadın katılım oranı genel ortalamanın altında kalan Türkiye’nin, kadın iş gücüne katılım oranını arttırması halinde GSYİH’sını arttırma konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğu da raporun sonuçları arasında.

Türkiye aynı zamanda OECD ülkeleri arasında kadın iş gücüne katılım oranı en düşük ülke olurken, raporda bu oranın artması sonucunda Türkiye’nin GSYİH’nın de artacağı belirtildi. Rapora göre kadınların iş gücüne katılım oranının artması halinde toplumsal gelişim, verimlilik ve ekonomik büyüme de bu artıştan olumlu etkilenecektir.

Türkiye Dünya Ekonomik Forumu’nun her sene yayınladığı Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde 2016 yılı itibari ile 144 ülke içerisinde 130’uncu sırada yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.