Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’taki ABD’li komutan Townsend: “Haşdi Şaabi iyi iş çıkarıyor”

Yakın zamana kadar ABD Savunma Bakanlığı, IŞİD’i en kısa sürede bertaraf etmeyi düşünüyordu ancak Irak’taki koalisyon güçlerini yöneten ABD’li general Stephen Townsend, IŞİD’i Musul ve Rakka’dan temizlemek için en az iki yıllık sağlam bir çalışmanın gerekeceğini söyledi.

ABD güçlerinin koalisyon içerisinde IŞİD’e karşı yürüttüğü askeri operasyonlar hakkında The Daily Beast gazetesine konuşan Townsend, özellikle Musul operasyonuna ilişkin olarak, Iraklıların an itibariyle Batı Musul’a girmeden önce birliklerini tazelediklerini ve araçlarını onardıklarını hatırlatarak “insanların dinlenmesi lazım; işlerin nasıl gittiğini değerlendirmeleri lazım, zira umdukları kadar hızlı ilerleyemiyorlar” dedi.

Iraklı generallerin, geçtiğimiz hafta, operasyon süresince başarılı ve başarısız oldukları yanları ele almak için bir “öğrenilen dersler” toplantısı yaptığını anlatan Townsend, aynı zamanda IŞİD’e karşı yürütülen mücadelenin Irak’ta mezhepsel çatışmanın artmasına yol açma ihtimalinin altını çizdi. Geçtiğimiz hafta Irak Parlamentosu tarafından onaylanan ve dün yürürlüğe giren yeni bir yasa, başta Şii milisleri olmak üzere ülkedeki milis güçlerinin varlığını yasallaştırıyor.

Yasa, Haşdi Şaabi gibi Şii ağırlıklı milis gruplarının, Irak ordusunun yanı sıra meşru ve yasal bir yapı olarak varlıklarını sürdürmesini öngörüyor. Bu milis gruplar doğrudan Başbakanlık’a bağlı olacak. Sünniler bunun Şii diktatörlüğüne yol açacağını iddia ederken, Irak Başbakanı Abadi ise söz konusu milislerin tüm Iraklıları koruyacağında ısrar ediyor.

Çoğunluğu Şiilerden oluşan ama Irak’taki tüm unsurların –Sünni ve Hristiyanlar- da içinde bulunduğu düzensiz bir grup olan Haşdi Şaabi’yi oluşturan milis güçlerinin sayısı 100 binden fazla. İran destekli silahlı Şii güçlerinin Iraklı Sünni azınlıklara yönelik savaş suçları işledikleri de uzun bir süredir ileri sürülüyor.

General Townsend ise bu milis güçlerinin ciddi ölçüde disiplinli olduğunu söylüyor ve Haşdi Şaabi’nin sahadaki başarılarını övüyor: “Beklediğimizden daha hızlı ilerlediler, iyi iş çıkarıyorlar.”

The Daily Beast’e konuşan Haşdi Şaabi sözcüsü Ahmed el-Asadi de parlamentodan geçen yasaya ilikin açıklamalarda bulundu. Asadi, “Pazartesi yürürlüğe girecek yasa, milis gruplarını profesyonelleştirecek. Bir yıldır eğitim kamplarımızda savaşçılarımıza Cenevre Sözleşmesi’ne uygun bir şekilde savaşmayı öğretiyoruz. Aynı zamanda bu eğitimler Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile koordineli olarak yürütülüyor” dedi. Uluslararası Kızılhaç Komitesi de iddia edilen koordinasyonu teyit etti.

General Townsend’e göre, Haşdi Şaabi oldukça profesyonel, disiplinli ve hükümetin emirlerine sıkı sıkıya bağlı. Yeni yasanın ve yeni yasallaşan grupların Irak’ı daha güvenli hale getireceğini söyleyen Townsend, önemli bir noktanın da altını çizdi: “Ancak bunun olabilmesi için, Haşdi Şaabi’nin, İran’ın kuklası değil, ulusal muhafız güçleri olarak hareket etmesi lazım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.