Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi kadınların “kaygıları” Youtube’ta zirve yapıyor

Suudi Arabistan’da geçtiğimiz ay yayınlanan Hwages adlı video klip 2 milyondan fazla izlendi. Tartışmalara yol açan video Suudi toplumunda kadın-erkek eşitsizliğine dikkat çekiyor. Bu açıdan video, birçok tartışma ve övgüyü de beraberinde getirdi.

“Kaygılarımız” (Hwages) adlı videoyu yüklendiği tarihten itibaren 2 milyonun üzerinde kişi Youtube üzerinden izledi. Bu ilgi, sadece müziğin coşkusu ve son derece kıvrak bir şarkı olmasından kaynaklanmıyor. Videoda peçeli birçok kadının, alışılageldiği gibi siyah kara çarşafların içinde değil de göz alıcı renkler içerisinde araba ve kaykay sürdüğünü, sokakta özgürce dans ettiğini; basket sahasında basketbol oynadığını; lunaparkta oyuncaklarda dans edip şarkı söylediğini görüyoruz. Video aslında Suudi toplumunun kadın gerçeğini yansıtmıyor. Kadının ehliyet alamamak bir yana sokakta yanında erkek olmadan yürümesinin dahi zor olduğu bir ülke Suudi Arabistan. Bu nedenle Hwages Suudi kadınlar için çok şey ifade ediyor.

Videonun yayınlanmasından sonra Suudi prens El Waleed bin Talal’ın 33 yaşındaki eski karısı Amera el-Taweel de twitter hesabından videoyu paylaşıp beğenilerini iletmişti. Ardından ülkenin en köklü gazetelerinden olan El Bilad videoyu “yeni nesil kadınlar eski nesilden farklı” notuyla övdü.

Yönetmenliğini Majed el Esa’nın yaptığı video klip öncülerinden birçok yönden farklılık gösteriyor. Cinsiyetçi bakış açısını tartışmaya açmanın yanında, sergilediği politik duruş itibarıyla da benzerlerinden ayrılıyor. Özellikle ABD’nin seçilmiş başkanı Trump’ı, videonun eleştirdiği “Erkeklerin Devri” anlayışının lideri konumunda göstermesi ilgi çekici.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.