Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump gelir gelmez İsrail, Doğu Kudüs’te 566 konut inşa etmeye karar verdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Pazar günü kabine üyeleriyle yaptığı toplantıda Doğu Kudüs’te yapılacak yerleşkelerle ilgili kısıtlamaları kaldıracağını belirtti ve 566 yeni konutun inşasına onay verdi.

Uluslararası baskılar ve geçtiğimiz hafta görevi Donald Trump ve ekibine bırakan Obama yönetiminin itirazlarından dolayı İsrail hükümeti, Kudüs’te inşa edilecek yerleşkelerle ilgili kararları bir süredir erteliyordu. Dün yapılan toplantıda, Kudüs Belediyesi’nin imar planlarına onay verildi.

Pazar günkü toplantıda, Netanyahu hükümetinin masasındaki bir diğer konu ise Batı Şeria’daki en büyük İsrail yerleşkelerinden biri olan Maaleh Adumim’in ilhakıydı. Netanyahu, şayet gerçekleşirse iki devletli çözüme ciddi bir darbe vuracak bu konuyla ilgili kararını, Şubat ayında ABD’nin yeni başkanı Trump’la görüştükten sonra vereceğini açıkladı.

yazinin-ic%cc%a7ine

Trump: “İsrail’in güvenliğine daha önce benzeri görülmemiş şekilde bağlı olacağım”

Trump, 20 Ocak’ta göreve geldikten sonra ilk telefon görüşmelerinden birini Netanyahu ile yaptı. Pazar günü gerçekleşen konuşmanın ardından Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı ve İsrail Başbakanı’nın özellikle İran tehdidine karşı, yakın bir şekilde çalışmaya devam etmeye karar verdikleri ve Trump’ın İsrail Başbakanı’na “İsrail’in güvenliğine daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde bağlı” olacağını söylediği belirtildi.

Trump, daha önce de ABD Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyacağını açıklamıştı. Trump’ın İsrail Büyükelçisi olarak atadığı David Friedman da sık sık Netanyahu’nun politikalarına olan desteğini ve Büyükelçiliğin Kudüs’e taşınmasını savunduğunu dile getirmişti.

Filistin ve Türkiye’den kınama

İsrail’in Doğu Kudüs’te yeni konutlar inşa etme kararını onaylamasının ardından Filistin Devlet Başkanlığı sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne İsrail’in kararını güçlü bir şekilde kınadıklarını açıkladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yasa dışı yerleşim faaliyetlerini kınayan ve bu faaliyetlerin iki devletli çözüm zeminini tahrip ettiğini kayıt altına alan 2334 sayılı ve 23 Aralık 2016 tarihli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına rağmen, İsrail’in söz konusu siyasetini sürdürmesi, bu ülkenin uluslararası hukuku ve uluslararası toplumu hiçe sayan tutumunun yeni bir göstergesidir.”

Haaretz gazetesi muhabiri Barak Ravid’in Twitter hesabı üzerinden bildirdiğine göre; Trump ile görüştükten sonra açıklamalarda bulunan Netanyahu, Trump’ın, İran’la yapılan nükleer anlaşmanın kötü bir anlaşma olduğunu düşündüğü belirtti. Trump’la görüşmesinin oldukça sıcak olduğunun altını çizen Netanyahu, ayrıca ABD Başkanı’nın da “barışın ancak doğrudan müzakereler ile sağlanabileceğini” düşündüğünü söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.