Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oscar törenine gitmeyen İranlı yönetmen Farhadi: “İnsanların içine korku salmak istiyorlar”

Daha önce, “Bir Ayrılık” filmiyle en iyi yabancı film Oscarı alan İran’lı yönetmen Asghar Farhadi, dün yaptığı bir açıklamayla, bu sefer “Satıcı” filmiyle aynı ödüle aday olduğu Oscar törenlerine katılmayacağını duyurdu.

Dünyaca ünlü İranlı yönetmen, ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran’ın da dahil olduğu yedi ülkeye vize kısıtlaması getirmesinin ardından “kendisi için bir istisna yapılsa bile” bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti ve törene katılmayacağını açıkladı.

Konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Farhadi, ABD’nin yeni yönetimini İran’daki muhafazakârlara benzeterek, “okyanusun iki tarafındaki muhafazakârların” dünyayı benzer şekilde algıladığını ve eylemlerini meşrulaştırmak için “insanların içine korku saldıklarını” söyledi.

salesman
(Satıcı filminin başrol oyuncuları Shabab Hosseini, Taraneh Aliddosti ve yönetmen Asghar Farhadi)

Mektubun tamamını aşağıda okuyabilirsiniz:

“Bu açıklamayla, üzülerek, diğer sinemacı arkadaşlarımın yanında Oscar Ödül Töreni’ne katılmamaya karar verdiğimi duyuruyorum.

Geçtiğimiz birkaç gün boyunca, ABD’ye göç etmek ve ülkeyi ziyaret etmek isteyen bazı ülkelerin vatandaşları için haksız koşullar ortaya çıkmasına rağmen kararım değişmemişti: Törene katılacak ve basına bu durumla ilgili fikirlerimi açıklayacaktım. Ne törene katılmama ne de bir protesto olarak töreni boykot etme niyetim vardı. Çünkü, ABD film endüstrisinin büyük bir kısmının ve Oscar ödüllerini dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin, bugün tanık olduğumuz fanatizm ve radikalliğe karşı olduklarını biliyorum. Oscar adaylarının açıklandığı gün, ABD’deki dağıtıcıma, törene görüntü yönetmenimle birlikte katılacağımı belirttim ve bu olağanüstü kültürel etkinliğe katılmayı düşünüyordum.

Ancak şu anda, benim için bir istisna yapılacak olsa bile, bu törende var olma ihtimalim eğer’ler ve ama’lara bağlanmış gibi duruyor ve bu benim için kabul edilemez. Bu yüzden, bu açıklama aracılığıyla, eğer törene katılmak için ABD’ye gelseydim, basına söyleyeceklerimi aktarmak istiyorum. Muhafazakârlar, hangi ulusu, siyasi görüşü ve savaşı benimserlerse benimsesinler, dünyaya aşağı yukarı aynı şekilde bakıyorlar ve onu benzer şekillerde algılıyorlar. Dünyayı anlamlandırmak için bir ‘bizler ve onlar’ algısından başka şansları yok, bunu da ‘onlar’ hakkında korkutucu bir imaj yaratmak ve kendi ülkelerindeki insanlara korku aşılamak için kullanıyorlar.

Bu ABD’ye özgü bir şey değil, benim ülkemde de muhafazakârlar benzer şekilde düşünüyorlar. Yıllar boyunca, okyanusun iki tarafındaki muhafazakârlar, farklarını anlaşmazlığa, anlaşmazlıklarını düşmanlığa ve düşmanlıklarını korkuya dönüştürmek için kendi halklarına, diğer millet ve kültürlerin gerçekçi olmayan ve korkutucu imgelerini sundular. İnsanların içine korku salmak, dar bakışlı bireylerin, radikal ve fanatik davranışlarını meşrulaştırmak için etkin olarak kullandıkları bir araç.

Ancak, ben şuna inanıyorum: Bu yerkürenin insanları ve toprakları ve de kültürleri ve inanışları arasındaki benzerlikler, farklılıklardan fersah fersah fazla. Bugün, uluslar arasındaki düşmanlıkların birçoğunun temel nedeni, geçmişte karşılıklı yaşanan aşağılamalar. Ve şüphesiz bugün, diğer ulusların böyle aşağılanması, yarının düşmanlıklarının tohumlarını ekiyor. Bir ulusun güvenliğini sağlamak bahanesiyle başka bir ulusun aşağılanması tarihte ilk kez yaşanmıyor ve bu, her zaman daha fazla bölünme ve düşmanlığa neden oldu. Bu açıklamayla, ABD’ye yasal yollarla girmeleri engellenen bazı yurttaşlarımın ve altı ülkenin vatandaşlarının muhatap olduğu haksız uygulamaları kınıyor ve bunun uluslar arasında daha fazla bölünmeye neden olmamasını umduğumu dile getirmek istiyorum.

Asghar Farhadi, İran”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.