Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Farklı ülkerlerden insan hakları savunucuları Şişli’de buluştu

4 Şubat Cumartesi günü  “Uluslararası İnsan Hakları Savunucuları” konferansı Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Sanat Evi’nde gerçekleşti.

“Bir İnsan Neyi Değiştirebilir?” başlıklı ilk oturumda ABD tarihinde Temsilciler Meclisi’ne giren ilk başörtülü milletvekili olan Ilhan Omar, Danimarka’daki kadın camisinin öncülerinden kadın imam Sherin Khankan, İngiltere Kraliyet Savcılığı’nda görev yapmış olan Nazir Afzal, İzmir’de köy okulunda çocukları taciz eden okul müdürünün tutuklanmasını sağlayan öğretmen Saadet Özkan, Cinsiyetçiliğin Dönüşü kitabının yazarı İngiliz feminist Natasha Walter konuşma yaptı.

Vegan ve vejetaryenlerin unutulmadığı öğle yemeğinden sonra, Amerikan Country ve Orta Doğu ezgilerini harmanlayan Country for Syria müzik grubu kısa bir konser verdi. Grupta Suriyeli, Amerikalı, Çek, İngiliz, İspanyol ve Türk müzisyenlerden oluşuyor ve bağış kampanyası düzenlemek için konserler veriyorlar. Grup, konserlerinden sonra ABD’nin göçmen yasağını eleştiren yeni şarkıları “In the states”in klip çekimleri için konferans alanından ayrıldı.

 

Kısa bir söyleşi yaptığımız Danimarka’daki kadın camiinin imamı Sherin Khankhan aktardıkları şöyle:

 

Amacımız dünyada -sadece Avrupa’da değil- büyüyen İslamofobiyle mücadele etmek, baskıcı bir din olarak görülen İslam fikrini, kavramını değiştirmek. İslamın barış dini olduğunu göstermek ve Müslüman çoğunluğun barışçıl insanlar olduğunu ve barış içinde ibadet ettiklerini göstermek istiyoruz. Ayrıca dinin içinde yer alan ataerkil kurumsallaşmayla mücadele ediyoruz. Bugün İslami kurumlar ataerkil özelliklere sahipler ancak Kur’an’da ya da Hz. Muhammed’in hayatında böyle bir yönetim yok. Sonradan ortaya çıkan şeyler bunlar. İlk İslami medeniyetlerde kadın imamlar ve hocalar bulunuyordu. Müslüman ibadetinin demokrat bir toplum mensubu olmakla çelişki taşımadığını göstermek istiyoruz.

Konserden sonraki  “Dönüşüm Yaratan Sosyal Girişimler” başlıklı oturumda LGBTİ bireylerinin ailelerini buluşturan LİSTAG’ın ve LADEG+ LGBTİ+ Aileleri ve Yakınları Destek Grubu kurucularından Sema Yakar, üniversite öğrencilerine yemek, kıyafet, tiyatro bileti, konser bileti, kitap, yurtdışı staj gibi ürün ve hizmetlerin ücretsiz sunulmasını sağlayan Askıda Ne Var sosyal girişiminin kurucusu Oğuzhan Canım,  kadınların güvenli kürtaja erişemediği, yasakların kadınların hayatını tehlikeye soktuğu yerlere bir gemiyle yanaşıp bu hizmete ihtiyacı olan kadınlara ulaşan Woman on Waves grubundan Hazal Atay ve Türkiye’nin 21 farklı ilinde çalışmalar yürüten ve büyükşehirlerde gerçekleşen kültürel ve sanatsal etkinlikleri kırsal bölgelere taşıyan Sinemasal’dan Enes Kaya yer aldı.

Yayına hazırlayan: Emrecan Kaya

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.