Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail, Mısır ve Ürdün’le gizlice görüşmüş

Geçtiğimiz Şubat ayında, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, İsrail ve Filistin arasında barış müzakerelerini yeniden başlatmak için Ürdün ve Mısır liderleriyle Ürdün’de bir araya geldiği ortaya çıktı.

İsrail gazetesi Haaretz’in haberine göre, o dönemki ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından düzenlenen gizli toplantıda, Netanyahu, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ve Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüştü. Haaretz, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın görüşmelere katılmadığını ama Kerry tarafından bilgilendirildiğini yazdı.

Obama yönetimindeki adını vermek istemeyen üst düzey yetkililerin açıklamalarına göre Kerry bu toplantıyla, Filistin ve İsrail arasındaki barış görüşmelerini tekrar başlatmayı ve iki devletli bir çözüme ulaşılması için bölgedeki Arap devletlerinin de desteğini almayı hedefliyordu. Ancak, toplantı, Netanyahu’nun çekilmesi nedeniyle sona ermek zorunda kalmış. İsrail Başbakanı, kendi partisi içindeki daha sağcı grupların tepkisini çekeceğini öne sürerek toplantıyı bitirme kararı almış.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail ve Filistin’le ilgili açıklamalarının, İsrail’deki aşırı sağcıları bir Filistin Devleti kurulmaması ihtimaline dair umutlandırdığı biliniyor. Ancak, ABD Birleşmiş Milletler Temsilcisi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ve İsrail Savunma Bakanı geçtiğimiz hafta yaptıkları farklı konuşmalarda, iki devletli çözümün hâlâ barış görüşmelerinin temel paradigması olacağının altını çizdiler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.