Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump önce Suudi Arabistan’a sonra İsrail ve Vatikan’a gidiyor

Donald Trump, ilk yurt dışı ziyaretlerini Suudi Arabistan, İsrail ve Vatikan’a gerçekleştireceğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Ulusal Dua Günü’nde Beyaz Saray’da, başkan olarak yapacağı ilk yurt dışı ziyaretlerini açıkladı. Önce Suudi Arabistan’a, ardından da İsrail ve Vatikan’a gideceğini söyleyen Trump, ziyaretlerin 25 Mayıs’ta Brüksel’deki NATO ve 26 Mayıs’ta İtalya’daki G7 toplantılarından önce gerçekleşeceğini belirtti.

“Tolerans barış için mihenk taşıdır” diyen Trump, Suudi Arabistan’da dünyanın birçok yerinden Müslüman liderlerle tarihi bir toplantı gerçekleştireceklerini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Bu buluşmada Müslüman dünyadaki müttefiklerimizle, aşırılıkçılık, şiddet ve terörle mücadelede yeni bir işbirliği süreci başlatacağız.” 

Konuşma sonrası Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Trump’ın Roma’yı ziyareti sırasında Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus ile de bir  görüşme gerçekleştireceği bildirildi. Açıklamada ayrıca, Trump’ın dün Beyaz Saray’da bir araya geldiği Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın davetini kabul ettiği de belirtildi fakat ziyaretle ilgili ayrıntı verilmedi.

Donald Trump’tan önceki ABD Başkanı Barack Obama’nın, başkanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk denizaşırı seyahatinde gittiği ülkelerden biri Türkiye olmuştu.
resized_fb7fe-2017-05-04t211559z_682455831_rc191ebec170_rtrmadp_3_usa-trump

“Obamacare öldü”

ABD’de Cumhuriyetçi Parti, Demokratlar’a karşı bir zafer daha kazanarak “Obamacare” olarak bilinen sağlık sigortasının iptali yönünde bir adım daha attı. Trump’ın selefi Barack Obama’nın “Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası”nın feshedilmesini öngören yeni sağlık sigortası tasarısı “Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası”, Temsilciler Meclisi’nde onaylandı.

Söz konusu yeni tasarının, 238 Cumhuriyetçi Partili vekil bulunan Temsilciler Meclisi’nden geçebilmesi için 216 oy gerekiyordu. Demokratların tamamının tasarı aleyhinde oy kullanacağı tahmin edilirken, Cumhuriyetçilerden de fire verilmesi bekleniyordu. Yasa tasarısı, 217’ye 213 oyla kabul edildi.

Tasarının onaylanması sonrası Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenleyen Trump, “Obamacare’in işlemeyeceğini biliyorduk. Ben bunu çok uzun süre önce tahmin ettim, çuvallayacağını söyledim. Şimdi başarısız olduğu çok net ortada. Obamacare esasen öldü.” ifadelerini kullandı.
Trump’ın geçirmeye çalıştığı yasa tasarısı ile gelecek en büyük değişiklik, Obamacare’deki maddi durumu yeterli olan herkesin sağlık sigortası yapmasını zorunlu kılan maddenin iptal edilmesi. Yeni yasa tasarısı ayrıca, şirketlerin 50’den fazla çalışanına sağlık sigortası yapması zorunluluğunun ve sağlık alanında kullanılmak üzere artırılmış vergilerin çoğunun kaldırılmasını; maddi durumu yeterli olmayanlara sağlık sigortası yapılmasını sağlayan Medicaid bütçesinin de büyük oranda kesilmesini öngörüyor. Temsilciler Meclisi’nden geçen tasarı, Kongre’nin üst kanadı olan Senato’da da oylanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.