Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD’in Afganistan’daki lideri Abdül Hasib öldürdü

IŞİD’in Afganistan kolunun lideri Abdül Hasib, Afgan ve ABD’li özel kuvvetlerin Nangarhar şehrinde düzenlediği operasyonda öldürüldü.

Geçtiğimiz yıl Hafız Said Han’ın ABD’nin düzenlediği bir dron saldırısında öldürülmesi sonrasında Afganistan IŞİD’inin başına geçen Hasib’in, aralarında 8 Mart’ta Kabil’de bir hastaneye düzenlenen terör saldırısı da olmak üzere birtakım önemli terör saldırılarının arkasındaki isim olduğu düşünülüyor. Söz konusu saldırıda onlarca sağlık çalışanı ve hasta hayatını kaybetmişti.

Geçtiğimiz ay, ABD Savunma Bakanlığı’nın sözcüsü, ABD ve Afgan güçlerinin 27 Nisan’da düzenlediği saldırıda Hasib’in muhtemelen öldürüldüğünü açıklamıştı, Pazar günü yapılan açıklamada bu haber teyit edilmiş oldu.

ABD’nin Afganistan’daki üst düzey komutanı olan General Nicholson, yaptığı açıklamada “Bu ortak operasyon, IŞİD’i yok etmek için yaptığımız ısrarlı mücadelede önemli bir adımdır” dedi.

Hasib’in aynı zamanda bölgedeki yaşça büyük erkekleri ailelerinin gözleri önünde öldürüp, kadınları kaçırma ve kaçırılanları kadınları IŞİD militarlarıyla zorla evlendirme yönünde emir verdiği söyleniyor.

Horasan İslam Devleti olarak da bilinen IŞİD’in Afganistan kolu, 2015 yılından beri aktif.  Afgan ve ABD güçlerinin yanı sıra Taliban ile de savaşan örgütün, Irak ve Suriye’deki IŞİD’le bağlarının olduğu ancak yürüttüğü operasyonlarda özerk olduğu düşünülüyor. ABD ve Afgan kuvvetleri, Mart ayından beri IŞİD’in Afganistan koluna bir dizi operasyon düzenledi. Örgütün liderlerini öldürmek ABD’nin Afganistan’daki öncelikleri arasında. Geçtiğimiz ay düzenlenen saldırılarda örgütün 94 militanı ve 4 yöneticisi öldürülmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.